Navigation
Terugblik Maria Tenhemelopneming

Terugblik Maria Tenhemelopneming

Maria Tenhemelopneming

Hoe de sfeer te omschrijven bij de voorbereidingen voor de jaarlijkse viering bij onze Lourdesgrot. Al weken van tevoren zijn mensen bezig met bestellingen, het regelen van vrijwilligers, de voorbereiding van de broodmaaltijjd voor de helpers op deze dag, de boekjes voor de viering, het instuderen van de laatste liedjes. Het gebeurt allemaal achter de schermen, maar voordat de eerste gasten arriveren, is er al heel veel werk verzet door een grote groep mensen.

Op de dag zelf wordt ’s morgens vroeg al naar de lucht gekeken, de buienradar wordt geraadpleegd en allemaal hopen we dat de vliegtuigen ’s avonds Schiphol via een andere route benaderen. Verwachtingsvol, zo omschrijf ik de sfeer op de dag zelf. Vanaf het middaguur is het druk bij de grot. Stoelen en banken worden geplaatst, het altaar wordt opgebouwd, de geluidsinstallatie wordt getest, de broodjes worden gesmeerd en er gaan liters koffie doorheen. De sfeer is, zoals ieder jaar, geweldig. Iedereen weet wat hij of zij te doen staat en ruim voor aanvang van alle activiteiten is alles in orde. Laat de mensen maar komen.

En ze komen, in grote getale. Wie vooraf een stoel reserveerde, krijgt die toegewezen. Rond kwart voor zeven begint het koor te zingen en om zeven uur start de viering. Met veel aandacht en eerbied wordt door de aanwezigen meegebeden en meegezongen ter ere van Maria. Bisschop Hoogenboom houdt een gloedvolle preek en na afloop is iedereen het erover eens: dit was weer een prachtige viering. Alle voorbereidingen, al het werk op de dag zelf, het is tijd die onze vrijwilligers er graag insteken, omdat ze weten dat we er ongelofelijk veel mensen een enorm plezier mee doen. Vraag je bezoekers hoe ze het ervaren hebben, dan krijg je steevast als antwoord: “Het was prachtig, volgend jaar ben ik er weer!” Mensen gaan vaak gesterkt weer naar huis.

Nu staat de Lourdesgrot er weer wat stilletjes bij, banken en stoelen zijn weg, alleen de bloemen herinneren ons aan het feest dat hier gevierd werd. Dit was voor ons als parochiekern het grote Mariafeest, maar de afgelopen maanden zijn er al diverse groepen hier op bezoek geweest om een programma te draaien bij de grot of in de stiltetuin en altijd is er de waardering voor deze prachtige plek, waar wij als parochiekern heel trots op mogen zijn. Loop nog eens langs bij Maria, als u toch in de buurt bent, ze is altijd thuis!