Navigation
Terugblikken en vooruitkijken

Terugblikken en vooruitkijken.

Terugblikken 

De zomervakantie is bijna voorbij en iedereen die op vakantie was keert weer huiswaarts.

Hopelijk heeft u genoten van de Olympische Spelen in Parijs waarin onze topatleten met 34 medailles naar huis kwamen, een grandioze prestatie.

De kinderen van de basisscholen zijn nog druk met hutten bouw en vakantiespelen. Ook de middelbare scholieren zijn bezig de boeken en schoolspullen te verzamelen en dan…. Begint het gewone leven weer.

De koren beginnen weer wekelijks met hun repetitie.

De B.C.P. en P.G. gaan weer vergaderen over allerlei kerkelijke zaken.

De werkgroepen starten weer enthousiast hun vrijwilligerswerk.

Binnen onze Kerkgemeenschap kijken we toch nog even terug naar deze wat “stillere” tijd van het jaar.

De laatste zondag in juni, hebben we weer ons Patroonsfeest “Petrus- en Pauluszondag” gevierd. Het was een prachtige buitenviering in de pastorietuin waarin alle drie de koren, Cantorij, Together en Lords Voice gezamenlijk zongen als een gróót koor.

De Petrus en Paulus werkgroep hadden weer veel werk verzet en ook de dames van de “koffiegroep” hadden het weer dik voor elkaar. Ruim 150 mensen, groot en klein,  kwamen naar deze feestelijke viering waarin Kapelaan van Paassen voorging. De weergoden waren ons goed gezind want er scheen een heerlijk zonnetje.

De kinderen van de Kinderkerk hadden hun eigen programma en gingen vrolijk mee naar binnen met de dames van de Kinderkerk werkgroep. 

Aan het eind van de viering sprak de voorzitter van de BCP, Herman de Jong, nog een dankwoord uit naar alle vrijwilligers die het afgelopen jaar zich ingezet hebben voor onze Kerkgemeenschap. Ook een speciaal dankwoord voor Karin van Tol, die ruim twintig jaar lekenvoorganger is geweest in onze kerk.

Na afloop was er weer een gezellig samenzijn met een borreltje, soep, saté en pannenkoeken verzorgd door Jan Veenswijk en zijn vrouw.

De Oecumenische buitendienst rondom de muziektent in de Dorpsstraat was weer een hele happening. Het Oranjecomité had in samenwerking met de Ned. Herv., Gereformeerde en R.K. Kerk en de voorgangers Judith Vis en André van Aarle een prachtige viering in elkaar gezet. Het koor Lords Voice, de Power Kids, D.S.S. en John de Pater verzorgden de muziek.

Ondanks de regen, die soms met bakken uit de hemel kwam, waren er ruim driehonderd mensen aanwezig. Diaken van Aarle zei ook dat het in de R.K. Kerk traditie is dat de mensen gezegend worden met wijwater, maar dat Onze Lieve Heer deze ochtend er zelf voor zorgde. Na deze mooie viering, met als thema “Welkom thuis”, was er voor iedereen koffie, thee of limonade met eigen gebakken koek. Uit vele monden kwam de vraag: “volgend jaar weer”?

Eind augustus was de bedevaart naar Kevelaar. Vanuit de hele federatie zijn er 140 mensen, ook van onze Kerkgemeenschap, met de bus op bedevaart geweest.

Zoals we inmiddels gewend zijn om één keer in de veertien dagen 'n viering te hebben was het heel fijn dat Doke en de dames van de Cantorij, in deze vakantietijd, steeds voor de Samenzang hebben gezorgd. Zo was het geen “stille mis” en konden we allemaal meezingen.

Dan kijken we vooruit naar de komende maanden.

Vooruitkijken

Tijdens de Open Monumentendag van zaterdag 14 september is onze Kerk te bezichtigen tussen 10:00 uur en 17:00 uur. In de kerk worden veel oude kerkschatten getoond, zoals kazuifels, schilderijen of foto’s van priesters die in onze kerk benoemd waren.

Ook is er een uitgebreide tentoonstelling over de 7 sacramenten, de architect Jos Kuipers en er zijn vele bezienswaardigheden. In de ochtend wordt het monumentale Kerkorgel, een Maarschalkerkweerd, een paar keer bespeeld.

Voor de kinderen is er een uitgebreide speurtocht  door de Kerk met na afloop een grabbelton. Uiteraard is er voor iedereen koffie, thee of limonade met iets lekkers.

De oecumenische scholendienst, op 13 oktober om 10:00 uur, wordt dit jaar in onze Kerk gehouden.

Het thema van de Kinderboekenweek 2024, “Lekker Eigenwijs”, staat weer centraal. De kinderen van de Viergangschool leren op school verschillende toepasselijke liedjes, die zij ook in de Kerk zullen zingen. Kapelaan van Paassen gaat voor en Lords Voice verzorgd de verdere zang.

Natuurlijk is iedereen van harte welkom en een oproep aan de kinderen en hun ouders van I.K.C. de Vaart uit Ter Aar om ook gezellig naar deze kindvriendelijke dienst te komen.

Na de viering is iedereen uitgenodigd om in “Het Achterom” nog even gezellig na te praten. Er is koffie, thee en limonade met natuurlijk iets lekkers erbij.

De oktobermaand is ook “Mariamaand”. Het is inmiddels traditie geworden dat er in onze kerk een “Marialof” wordt gehouden. Zondagavond 20 oktober om 19:00 uur bent u van harte welkom om met elkaar te bidden tot Maria om op haar voorspraak onze zorgen maar ook dankbaarheid bij God neer te leggen. Doke gaat zeker weer mooie traditionele liederen uitzoeken. Samen met de Cantorij kunt u deze meezingen of neuriën. Ook de bedevaartgangers van Kevelaar worden door Niels uitgenodigd.

Hopelijk hebben we dan een bijna volle kerk en worden er véél kaarsjes bij Maria aangestoken.

Na afloop is er nog een gezellig samenzijn in “Het Achterom” met koffie, thee en iets lekkers.

De Federatieve Oogstdankdag wordt op zondag 28 oktober om 9:15 uur in onze kerk gehouden. In de viering danken we God voor de vele vruchten die Moeder Aarde ons ieder jaar weer schenkt. We moeten zuinig zijn op onze vruchtbare akkers waar mais en graan goed groeien. De koeien nog heerlijk buiten kunnen grazen en de kwekers met zorg hun bloemen en groenten telen. Dit is reden om dankbaar te zijn dat wij in zo ‘n prachtig land mogen leven.

In deze Oogstdankdagviering zingen de koren Lords Voice en Cantorij gezamenlijk hun liederen. Wij hopen dat ook uit andere kernen mede-parochianen de weg naar Aarlanderveen weten te vinden en we er zo met elkaar een mooie viering van kunnen maken. Natuurlijk is er na afloop voor iedereen koffie, thee en iets lekkers.

En dan is het alweer november en heeft de herfst zijn intrede gedaan. De Allerzielen werkgroep maakt ieder jaar weer veel werk van deze bijzondere dag.

Op zaterdagavond 2 november om 19:00 uur is er een speciale Allerzielenviering waarin wij onze dierbare overledenen gedenken. Samen met de avondwake groep zal Lords Voice en de Kapelaan van deze viering een liefdevolle herinnering maken.

Na afloop zullen de graven en urnen gezegend worden en zal Lords Voice buiten ook nog enkele liederen zingen.

Het einde van het Kerkelijk jaar is inzicht. Op zaterdag 23 november om 19:00 uur vieren we het feest van Christus, de Koning van het heelal.

Het lijkt allemaal nog ver weg, maar voor je het weet is het alweer Kerstmis.

Namens de Pastoraatsgroep, Ria en Ada.