Navigation
Foto kerk Roelofarendsveen

Petrusbanden kerk

MODERNE KERK UIT 1970

De Petruskerk

In de vroegste tijd was er in Roelofarendsveen al kerkelijke beleving vast te stellen. In de geschiedschrijving van de kerk in Rijnsaterwoude werd in 1156 al gemeld dat Oude en Nieuwe Wetering en Roelofarendsveen onder de daar gevestigde kerk behoorden. Voor de Reformatie was er in Roelofarendsveen een kapel gesticht, welke zich bevond op het plein van de oude Ignatiusschool, thans muziekcentrum. [Lees meer]

Met de Reformatie (het verbieden van de Rooms katholieke leer), omstreeks 1566, werd de kapel vernield. De klok uit de kapel belandde in een poel vlak bij de kapel en is later opgevist. Deze werd in de volgende kerken, en ook nu nog, gebruikt als luidbel voor de vieringen. In 1633 kwam de weleerwaarde heer Antonius van der Plaat naar onze streken. Hij vestigde zich in Oud Ade. In 1659 kocht Van der Plaat, met het geld van een bevriende relatie uit Leiden, twee woningen in Roelofarendsveen. Deze werden voor misvieringen gebruikt en aan de achterzijde uitgebreid en vormden zo de eerste kerk in Roelofarendsveen.

Van der Plaat stelde ook pastoors aan, toen missionarissen genoemd. Dit was gevaarlijk want de Rooms katholieke vieringen waren streng verboden.

Een bijzondere gebeurtenis in de kerkgeschiedenis van Roelofarendsveen is het volgende.

In 1726 werd door de Staten van Holland en West Friesland hier pastoor Jacobus du Pré benoemd. Hij was in Mechelen geboren en was priester der Claerasie (Jansenist). Hij was niet welkom in Roelofarendsveen, maar heeft hier toch 50 jaar gewerkt, ondanks dat vele parochianen naar elders verhuisden of te kerk gingen. In de nacht van 30 januari 1776, het was een strenge winter, is de pastoor naar bed gegaan met een kooltje-vuur in een aarden potje. Zo ontstond er brand, waarbij zowel de pastorie als de pastoor verbrandden.

In 1854/1856 is de tweede kerk gebouwd in Roelofarendsveen. Omstreeks die tijd heeft Cees Castelijn de eerste kerk nog geschilderd. Deze dertien schilderstukken zijn in 1975 door schilder Theo Wesselman geheel gerestaureerd en worden in het kerkarchief bewaard.

De fraaie tweede kerk (de kathedrale kerk van de Veen genoemd) is in 1969 gesloopt en moest plaats maken voor een moderne kerk, waarvoor op 15 oktober 1970 de eerste steen werd gelegd door deken-pastoor Th. Van Niekerk. Op 26 september 1970 werd de kerk ingewijd door Mgr. M.A. Jansen, bisschop van Rotterdam.

In de kerk worden vele oude stukken bewaard uit het rijke verleden, waaronder twee monstransen, diverse kelken, een oude preekstoel en altaartafel.