Geschiedenis Nieuwkoop
Historie van de geloofsgemeenschap in Nieuwkoop
Het was schamel gesteld met de vorige katholieke kerk in Nieuwkoop. In 1852 werd die kerk gebouwd, met als bouwpastoor Henricus Poppen, en begin 1900 reeds bleek de bouwkundige waarde niet groot te zijn.
In de jaren twintig van de vorige eeuw was hij zo vervallen, dat plannen werden gemaakt voor een geheel nieuw kerkgebouw.
Pastoor Theodorus Blom werd in 1933 de opvolger van pastoor Van Dijk. Hij was geboren in Amsterdam en volgde seminaries in Voorhout en Warmond. Vanuit de parochie in Oud Beijerland kwam hij naar Nieuwkoop met de opdracht een nieuwe kerk te bouwen voor de Onze LieveVrouwe Hemelvaartparochie.
Na veel onderzoek en rekenen bleek een nieuwe kerk met pastorie 100.000,00 gulden te kosten. Veel geld werd ingezameld en de aannemers Bik en Breedeveld uit Leiden namen de bouw op zich. In februari 1934 ging de eerste spade de grond in en op 14 juni van dat jaar werd de eerste steen gelegd door J.M. Hellegers, de deken van Alphen. Deze steen vindt U naast de sacristie. De eerste baksteen werd gelegd door de toen 75 jarige Geertruida Balvert-van Uum. Foto’s van deze plechtigheden zijn te zien in de vergaderzaal van de pastorie. Op 14 februari 1935 werd de kerk geconsacreerd door Monseigneur J.D.J. Aengenent, bisschop van Haarlem. (Het bisdom Rotterdam bestond toen nog niet).
De kerk is 45 meter lang en 18.45 meter breed. De hoogte is 16 meter en de kerk bevat 500 zitplaatsen. De toren is, inclusief kruis, 37 meter hoog met een grondoppervlak van 5 meter in het vierkant. De kerk is inwendig geheel uitgevoerd in schoon metselwerk van gele Friesche steen en de buitenmuren zijn van wijnrode Limburgse handvormsteen. Al met al is er buiten de daken, minimaal onderhoud nodig.
Een kerk die eenvoud en pracht tezamen uitstraalt en een architectonische schoonheid bezit. Als bijzonderheden kunnen we vermelden dat in het hoofdaltaar zich drie handgeslagen koperen voorstellingen bevinden van de vroegere kunstenaars Brom uit Utrecht. Het altaar zelf en ook het zijaltaar, gewijd aan de Heilige Familie en ook afkomstig uit het vorige kerkgebouw, zijn ook van J.Brom.
In het grote middenpaneel, geschonken in 1902, is het Laatste Avondmaal afgebeeld met als vierde van rechts, bij de apostelen de afbeelding van pastoor Chr. Bouwman die in 1903 overleed. In de vijfde apostel van rechts zien we de afbeelding van de kunstenaar J.Brom. De enige persoon zonder Nimbus stelt Judas voor met een geldbuidel in zijn hand. Bij de kerk is ook een urnenmuur aanwezig en een strooiveld met een marmeren zuil waarop de namen van de overledenen
In de geschiedenisboeken hebben we het volgende kunnen terugvinden:
Waarschijnlijk was er al sprake van een Nieuwkoopse parochie in 1131, blijkens een brief van Andreas, bisschop van Utrecht. Vóór de Hervorming stond de kerk op de plaats waar nu de Hervormde kerk staat. Vanaf 1573 is de openbare uitoefening van de Rooms Katholieke Godsdienst in Holland door de overheid verboden. Priesters waren in die tijd een beetje vogelvrij. De katholieken kerkten in schuilkerken, waarvan Nieuwkoop er ook een kende op de zolder van een boerderij.
Bekend is dat de heer Johan de Bruyn van Buitenwech als getrouw gebeleven aan het Roomse geloof in zijn tijd opkwam voor zijn Katholieke geloofsgenoten maar ook voor de Remonstranten die dezelfde problemen ondervonden als de Katholieken.