Navigation
Terugblikken en vooruit kijken

Terugblikken en vooruit kijken

Het voorjaar nadert met rasse schreden, de krokussen en narcissen springen uit de grond en de éérste lammetjes dartelen in de wei.

Tijd om terug te blikken naar wat er de afgelopen maanden allemaal gebeurd is, in en rondom onze Aarlanderveense Kerk.

In de Adventstijd bereidden wij ons voor op Kerstmis, hoopvol wachtend op de geboorte van Jezus, het Kerstkind.

De M.O.V. Adventsactie had als thema “Alle kinderen mogen kind zijn”.

In Congo en India moeten jonge kinderen hard werken onder gevaarlijke en ongezonde omstandigheden. Het is moeilijk om je voor te stellen dat onze kinderen zo zouden moeten leven. Hier in Nederland kunnen ze gewoon naar school en kunnen ze sporten, wat een rijkdom!

De vieringen met Kerst waren allen druk bezocht. Heel veel dank aan alle vrijwilligers, of dat nou de koren zijn, muziekvereniging D.S.S., de kosters en lektoren, de bloemverzorgsters, de zilverpoetsgroep, de kerkwerkers en de tuinmannen. Ieder jaar is de kerk weer mooi verzorgd en staat de Kerststal er weer prachtig bij.

Ook Kapelaan van Paassen, diaken André van Aarle en invallend priester op 1ste Kerstdag, Maurice Reneerkens, hebben hun steentje bij gedragen aan mooie Kerstvieringen.

Het jaar 2023 sloten we af met een mooie Oudjaarsviering verzorgd door Lords Voice.

Danken voor al het goede van het afgelopen jaar en hoopvol uitkijken naar een mooi, gezond 2024. Het jaar waarin we verder gaan met het project “Samen Kerk zijn”. De werkgroep en Klankbordgroep zijn hard aan het werk om dit project in goede banen te leiden samen met Tom Koot en het Pastorale team.

De Nieuwjaarsreceptie op 8 januari was druk bezocht en de voorzitter van de B.C.P., Herman de Jong, sprak een welkomstwoordje.

Hij benadrukte nog eens dat we zuinig om moeten gaan met onze vrijwilligers. Het zijn de menselijke bouwstenen van onze kerkgemeenschap.

Ook sprak hij de wens uit dat méér jonge mensen zich in willen zetten, opdat wij een levendige, betrokken parochiegemeenschap blijven!

De traditionele “Kinderzegen” was op zondag 21 januari. Het koor Together zong veel mooie opwekkingsliederen. Veel jonge gezinnen wisten de weg naar de Kerk te vinden en het was gezellig, rumoerig druk. Met recht zoals Jezus zei: “Laat de kinderen tot mij komen”.

De dames van de Kinderkerk hadden weer een mooi programma gemaakt. Zelfs een vishengel, schepnet en emmer werden de Kerk ingesjouwd door de kinderen.

Het H. Vormsel werd op vrijdagavond 2 februari toegediend. Na 6 bijeenkomsten waren de vormelingen “klaar gestoomd” om hun H. Vormsel te ontvangen. Tijdens een mooie viering in Langeraar werden zeventien kinderen uit de H. Clara parochie gevormd door Bisschop van de Hende. Zoals de bisschop sprak: “jullie avontuur stopt niet vandaag, maar begint pas”.

De groep vond het jammer dat ze niet meer bij elkaar zouden komen, want zoals één van de meisjes zei: “we hebben het heel leuk gehad en durfden vrijer te praten over het geloof”.

Inmiddels is de Vastentijd weer aangebroken en gaan we op weg naar Pasen. Een tijd van bezinning, bidden en rust vinden. De M.O.V. is alweer druk bezig met de Vastenactie, met onder andere de Paasbroodactie.

Achter in de kerk liggen paarse boekjes met “Gebeden voor elke dag in de Veertigdagen Tijd”. Neem gerust een exemplaar mee naar huis en lees iedere dag het stukje behorend bij die dag! Heel inspirerend en boeiend!

Palmpasen is ieder jaar weer een feestje voor de kinderen. Zaterdagmiddag 23 maart om 14.00 uur kunnen de kinderen een palmpaasstok komen versieren in het Achterom. Na al dat geknutsel kunnen de “knorrende buikjes” gevuld worden met overheerlijke pannenkoeken, gemaakt door leden van de Pastoraatsgroep.

Zondagmorgen 24 maart om 11.15uur is de Palmpaasviering met medewerking van Lords Voice.

De kinderen lopen dan met hun palmpaasstok, samen met pastoor Glas, in optocht door de kerk, zodat iedereen goed kan zien hoe mooi de stokken versierd zijn. Na afloop van de viering brengen de kinderen samen met hun ouders de palmpaasstok weg naar zieke of oudere parochianen.

In de Goede week is er na de Witte donderdag viering in Langeraar nog een “Aanbidding” in onze kerk. Zo rond half negen hopen we dat Kapelaan van Paassen bij ons is in Aarlanderveen.

De Kruisweg op Goede Vrijdag begint ’s middags om 15:00 uur. De werkgroep nodigt iedereen uit, papa’s en mama’s, jonge en oude kinderen, opa’s en oma’s, om met elkaar het lijdensverhaal te beleven via een groot scherm en mooie passende muziek. De Kapelaan loopt samen met de kinderen langs de Kruiswegstaties in de kerk en vertelt over het lijdensverhaal. Zeker de moeite waard om naar de kerk te komen en zo op weg te gaan naar Pasen.

Neemt u allen ook nog ’n bloem mee om aan het einde bij het kruis, vooraan in de kerk, te leggen?

De familieviering op Paaszaterdagavond begint om 19:00 uur met medewerking van Lords Voice. De voorganger is Kapelaan van Paassen. Iedereen is welkom om deze Paaswake, met véél aandacht voor de kinderen, mee te komen vieren.

De Paaskaars wordt gezegend en in processie de kerk binnengebracht. De Kinderkerk heeft samen met pastor Heleen v.d. Reep een boeiend paasverhaal voorbereidt. U komt toch ook?

Eerste Paasdag is er om 11:15 uur een Eucharistieviering met medewerking van de Cantorij. De voorganger is J. van der Bie.

En dan is de Aprilmaand al weer aangebroken. Op zondag 21 april is het zover. Dan gaan de kinderen die met het Ankerproject meegedaan hebben in de kerk van Langeraar, hun Eerste Heilige Communie ontvangen. Wij wensen hen met Gods zegen een heel mooie “vreugdevolle” dag toe.

Zondag 5 mei is er ‘s avonds om 19:00 uur “Marialof” In onze kerk is het inmiddels traditie geworden dat wij in de Meimaand en Oktobermaand een Marialof houden. Veel mensen bidden tot Maria, om op haar voorspraak, onze zorgen en verdriet maar ook vreugde bij God neer te leggen. De Cantorij zal veel mooie, traditionele Marialiederen zingen, die u vast wel mee kan zingen (of neuriën). U bent van harte welkom op deze zondagavond samen het “Marialof” te vieren. Na afloop drinken we gezellig nog een kopje koffie of thee in Het Achterom.

Hemelvaartsdag is er bij ons géén viering. U bent natuurlijk van harte welkom in één van de andere Kerken in de federatie.

Als het een vroege Pasen is, dan is het vanzelf ook een vroege Pinksteren. Zondag 19 mei om 9:15 uur is er een woord en gebedsviering met diaken André van Aarlen. De Pinksterliederen worden gezongen door de Cantorij.

Dan zijn we al weer aangekomen bij de zomermaanden, vakantietijd.

Maar voor het zover is, gaan we ons eerst voorbereiden op het Paasfeest.

Alle goeds,

Namens de pastoraatsgroep,

Ada en Ria