Gevraagd redacteur samenstromen KLIK voor info

Maandelijks katholiek infoblad                  


Column

Wilt u reageren? Dat kan via email rajau@casema.nl
Eerdere columns vindt u in het blad zelf dat u hieronder kunt openen.

Column december januari 2020/2021:

AANDACHT

Een vriend van mij was leraar natuurkunde op het HAVO/VWO. Dat was in een tijd dat je als doctorandus in een wetenschap dat vak ook als bevoegd docent mocht geven. Zonder de tegenwoordig verplichte pedagogische aanvullende studies. Die had hij niet en hij had ook geen idee hoe hij het aan moest pakken voor zo’n klas met pubers.

Wat deed hij? Hij kwam met een doodshoofd in zijn arm de klas binnen. Zette dat duidelijk op het randje van zijn bureau. De klas verstomde.

Hij gaf een les over de wet van Archimedes en de leerlingen luisterden ademloos, zich ondertussen afvragend wanneer hij over het doodhoofd zou beginnen. Ze wilden het niet missen.

De wet van Archimedes zijn ze nooit meer vergeten, maar op de achtergrond bleef vaag een schedel staan in hun herinnering.

Een van de wetten van de didactiek: aandacht vangen en vasthouden. Anders vallen de toehoorders in slaap en zeker als het een klas met pubers betreft, kunnen ze heel vervelend worden.

Na afloop van de les pakte de leraar de schedel weer op en liep de klas uit. Nooit problemen met de orde gehad.

Zo was er bij ons in de parochie een kapelaan die toen nog de hoge preekstoel op klom en een fluitketel op de rand zette. Hij legde het evangelie van de dag uit over de doop van Jezus in de Jordaan. De gelovigen luisterde ademloos naar de gloedvolle korte preek. Na het amen nam de kapelaan de fluitketel op en de mis ging verder. Hij had geen woord gerept over de ketel. Aandacht had hij wel.

Dat is de kunst de aandacht vangen door een goed verhaal, maar ook door af en toe iets onverwachts te doen.

Aan Jezus werden vragen gesteld om hem op de proef te stellen. Altijd weet hij te verrassen met zijn onverwachte antwoorden. Zoals hij vraagt aan zijn huichelachtige vragenstellers of ze belasting moeten betalen, wiens afbeelding op de munt staat. Zij kunnen niet anders dan antwoorden dat het de afbeelding van de keizer is. Waarop Christus zegt: “Geeft dan aan de keizer wat de keizer toekomt en aan God wat God toekomt” (Matteus 22:21)

Rob Aupers


Redactieadres: via de lokale kerkredacties. Overkoepelend naar: samenstromen@rkgroenehart.nl

Digitale Samenstromen

Samenstromen December 2020
Samenstromen November 2020
Samenstromen Oktober 2020
Samenstromen September 2020
Samenstromen Juli/Augustus 2020
Samenstromen_Juni_2020
Samenstromen_Mei_2020
Samenstromen_April_2020
Samenstromen_Maart_2020
Samenstromen_Februari_2020

Klik hier voor: Samenstromen archief

 

 

 

 

Afmelden samenstromen, want ik lees hem graag digitaal.

Uw naam:
Uw mail adres:
Telefoonnummer:
Straat huisnummer:
Postcode:
Plaats:
Opmerking: