Gevraagd redacteur samenstromen KLIK voor info

Maandelijks katholiek infoblad                  


Column

Wilt u reageren? Dat kan via email rajau@casema.nl
Eerdere columns vindt u in het blad zelf dat u hieronder kunt openen.

Column juni 2020:

KONING

Daar stond hij dan. Op een lege, anders overvolle, Dam in Amsterdam.

Onze koning op een spreekgestoelte, een geweldige toespraak te houden bij gelegenheid van de dodenherdenking op 4 mei.

Bizar zo’n leeg plein. Indrukwekkend zo’n toespraak. Hij stond daar in een donker pak, zonder tierlantijnen. Maar onmiskenbaar als de koning.

Is het u wel eens opgevallen dat Willem-Alexander op Prinsjesdag als hij uit een sprookjesachtige koets stapt ook gewoon een zwart jacket aan heeft zonder linten, medailles en andere versierselen?

In die eenvoud is hij toch De Koning.

We hebben ook zo’n Paus. Simpel met zijn eigen borstkruis en zijn eigen schoenen en niet het pauselijke kruis en de rode schoenen die bij zijn uitrusting horen. Door dat simpele heeft hij méér de uitstraling van de Paus dan zijn voorgangers die vroeger op een stoel, met links en rechts een waaier en boven zich een groot baldakijn werden rondgedragen soms met extravagante kleding en een tiara op het hoofd of een extra hoge mijter, die de grandeur moesten benadrukken.

In Engeland is die grandeur er ook als de koningin daar haar troonrede opleest met een lange koningsmantel om haar schouders en de zware kroon op haar hoofd.

Toch is die man, wat eenzaam op de Dam achter zijn spreekgestoelte, die al die opsmuk weglaat, echt Zijne Majesteit.

Het gaat in het leven niet om uiterlijkheden, al hechten we er wel aan. Het gaat om wat je bent. Het ambt is niet belangrijk, maar de manier waarop je dat ambt ten uitvoer brengt en er inhoud aan geeft. En met hoe minder poespas je dat kunt, hoe groter de Majesteit, hoe meer respect dat afdwingt.

Uiterlijkheden en rituelen en symbolen zijn best belangrijk. Je versiert je huis ook als je kind jarig is. Ook in de kerk, zeker de Katholieke kerk. Maar als je in die uiterlijkheden gaat gelóven, mis je de essentie. Het gaat om wat er achter zit. Dát is je geloof. De boodschap van Christus, de boodschap van Liefde, van denken aan de ander. Dat gaat misschien wel beter in een gewoon pak dan met een koningsmantel!

Rob Aupers

 


Redactieadres: via de locale kerk redacties. Overkoepelend naar : samenstromen@rkgroenehart.nl

Samenstromen

Digitale Samenstromen

Samenstromen_Mei_2020
Samenstromen_April_2020
Samenstromen_Maart_2020
Samenstromen_Februari_2020
Samenstromen_December_2019

Klik hier voor: Samenstromen archief

 

 

 

 

Afmelden samenstromen, want ik lees hem graag digitaal.

Uw naam:
Uw mail adres:
Telefoonnummer:
Straat huisnummer:
Postcode:
Plaats:
Opmerking: