Parochieblad

Vanaf april 2023 verschijnt het vernieuwde parochieblad “Samenstromen”. Ieder kwartaal ziet een nieuwe aflevering het licht. Daarin verhalen en berichten uit de parochiefederatie: interviews, nieuws over de missionaire parochie, een bladzijde voor ouder en kind, interessante gebeurtenissen in de parochiekernen, het vieringenoverzicht en nieuws voor jongeren.

Klik op de link voor de digitale versie of mail naar het secretariaat van uw parochiekern voor dit mooie blad in de brievenbus.

Digitale nieuwsbrieven

Iedere parochiekern geeft vanaf 7 april 2023 een digitale nieuwsbrief uit. Meldt u aan voor deze nieuwsbrieven door een mailtje naar de onderstaande adressen van uw keuze.

nieuws_aarlanderveen@rkgroenehart.nl
nieuws_langeraar@rkgroenehart.nl
nieuws_nieuwkoop@rkgroenehart.nl
nieuws_nieuwveen@rkgroenehart.nl
nieuws_noorden@rkgroenehart.nl
nieuws_zevenhoven@rkgroenehart.nl
nieuws_roelofarendsveen@rkgroenehart.nl
nieuws_hoogmade_woubrugge@rkgroenehart.nl
nieuws_leimuiden_rijnsaterwoude@rkgroenehart.nl
nieuws_rijpwetering_oudade@rkgroenehart.nl 

 


Column

Wilt u reageren? Dat kan via email rajau@casema.nl
Eerdere columns vindt u in het blad zelf dat u hieronder kunt openen.

april 2023

CRUIJF

“In Spanje slaan alle 22 spelers een kruisje voordat ze het veld opkomen, als het werkt, zal het dus altijd een gelijkspel worden.”

Herkent u deze uitspraak van Johan Cruijff? Geweldige voetballer. Dat vind ik zelfs terwijl ik absoluut geen voetbal liefhebber ben.

Een wijze man met zijn simpele maar o zo ware uitspraken.

Daar kunnen alle studiekoppen een voorbeeld aan nemen die die uitspraken maar stom en simpel vinden maar stiekem jaloers zijn dat zij met al hun wetenschappelijke kennis niet zo iets groots zo eenvoudig kunnen uitdrukken.

Als je een ander een boodschap wilt overbrengen en je doet dat alsof je voor een zaal vol studenten staat in een vakjargon die die toehoorders hopelijk begrijpen, dan mag je aannemen dat je boodschap overkomt bij de studenten, maar bij de “gewone” man zal dat niet altijd het geval zijn.

Als iemand mij iets wil uitleggen over kernfysica zal hij het in heel eenvoudige bewoordingen moeten doen, anders snap ik het zeker niet.

Als leerlingen aan mij vroegen hoe het komt dat een zwaar vliegtuig gewoon in de lucht blijft (dat hopen we tenminste wel) dan ging ik ook niet praten over aerodynamica (als ik dat zelf al snap) maar gooide ik een prop papier door de klas en dan gaf ik aan dat door de snelheid die prop in de lucht bleef hangen. Als de snelheid er uit was viel het op de grond. Als ik er dus een motor in zou kunnen stoppen die de snelheid er in zou houden, zou die prop blijven doorvliegen tot de benzine op was. Houd het maar simpel! Dan snappen we het principe tenminste ook al zal de wetenschapper misschien wel zijn vraagtekens bij zo’n uitleg zetten, omdat het niet wetenschappelijk onderbouwd zal zijn.

Om terug te komen op die uitspraak van Cruijf:

Is het eigenlijk niet hetzelfde als in een oorlog aan beide kanten tot de Heer bidden om te vragen te mogen winnen?We bidden in dat geval omdat we denken dat wij gelijk hebben en dat God ons dus maar moet steunen.

Maar Cruijf verwoordde het goed met zijn uitspraak en God weet het beter.
Denkt u ook niet?

Rob Aupers

Samenstromen februari/maart 2023
Samenstromen december 2022/ januari 2023
Samenstromen november 2022
Samenstromen oktober 2022 
Samenstromen september 2022
Samenstromen juli/augustus 2022
Samenstromen juni 2022
Samenstromen april/mei 2022

 

 

Klik hier voor: Samenstromen archief

Afmelden voor de samenstroom kan door mail te sturen naar: info@rkgroenehart.nl met daarin de vermelding van uw naam en adres gegevens.