Gevraagd redacteur samenstromen KLIK voor info

Maandelijks katholiek infoblad                  


Column

Wilt u reageren? Dat kan via email rajau@casema.nl
Eerdere columns vindt u in het blad zelf dat u hieronder kunt openen.

juli/augustus 2022

EEN BEETJE WATER BIJ DE WIJN

Onze kerk heeft in de kluis een schitterende kelk. Deze is gemaakt in 1878. Op de nodus (de steel waarmee je de kelk vasthoudt) staan o.a. De 12 apostelen. De kelk is niet in gebruik omdat de beeldjes heel kwetsbaar zijn. De apostelen hebben hun attributen in de hand, waaraan je ze kunt herkennen. Petrus met de sleutels, Bartolomëus met een zwaard, Andreas met het dwarskruis ( het Andreaskruis,. En er staan er drie in het wapen van Amsterdam. Er stonden er ook drie in het oude wapen van Nieuwkoop), Simon met een zaag, waarmee hij in stukken is gezaagd en zo de marteldood is gestorven, enz.

Door gebruik zijn de attributen hier en daar verbogen of bijna afgebroken. De beeldjes zijn 2 cm hoog! Bij het vastpakken zal je je maar prikken aan een zwaard of een snee in je vinger krijgen van de zaag. We gebruiken de kelk dus niet maar laten die graag af en toe zien in onze expositieruimte. Tijdens de kerkentocht laat ik die kelk aan de kinderen zien. Ze vinden het allemaal even mooi. Sommige jongens (waarom toch alleen jongens?) vragen wel eens wat het waard is en of het van echt goud is gemaakt.

Er zit in de bijbehorende kist ook een gouden lepeltje. In dit geval met een miniatuur Mariabeeldje. Werkelijk heel kunstig en mooi. Dat is om na het inschenken van de wijn, een beetje water bij de wijn te doen. Tegenwoordig wordt het lepeltje niet meer gebruikt en schenkt de priester een klein scheutje uit de ampul met water er bij. De symbolische betekenis is om te benadrukken dat Christus God én Mens is. Aan kinderen leggen we uit dat heel veel Nederlandse gezegden hun oorsprong vinden in de Katholieke gebruiken.

Wij hadden vroeger een buurman, vader van een groot gezin. Zijn zoon kwam later thuis dan afgesproken en vond de deur op slot. De vader was onverbiddelijk. Mijn vader hoorde de jongen bonzen op de deur en heeft hem voor de nacht in ons gezin opgenomen, zodat hij niet op straat hoefde te blijven. De volgende dag is mijn vader met de buurman gaan praten. Hij heeft vast gevraagd om een volgende keer een beetje water bij de wijn te doen!!

Rob Aupers

 

Digitale Samenstromen

Samenstromen juli/augustus 2022
Samenstromen juni 2022
Samenstromen april/mei 2022
Samenstromen maart 2022
Samenstromen februari 2022
Samenstromen december 2021/januari 2022
Samenstromen november 2021
Samenstromen oktober 2021
Samenstromen September 2021

Klik hier voor: Samenstromen archief

 

 

 

 

Afmelden samenstromen, want ik lees hem graag digitaal.

Uw naam:
Uw mail adres:
Telefoonnummer:
Straat huisnummer:
Postcode:
Plaats:
Opmerking: