Gevraagd redacteur samenstromen KLIK voor info

Maandelijks katholiek infoblad                  


Column

Wilt u reageren? Dat kan via email rajau@casema.nl
Eerdere columns vindt u in het blad zelf dat u hieronder kunt openen.

Column november 2020:

VRAGEN

Iedereen kent het wel. Een kind dat om een snoepje zeurt. Soms geef je er aan toe (opa’s en oma’s misschien iets sneller), soms verkoop je nee. Als ouder heb je daar als het goed is altijd een reden voor. “We gaan zo eten”, “je hebt al een snoepje op”, “Je wordt te dik” enz. enz.

Dat hele jonge kind snapt natuurlijk niet waarom er iets niet mag. Dat moet geleerd worden. Als ze ouder zijn begrijpen ze de argumenten beter, maar ze proberen het natuurlijk toch en dan moet je als opvoeder stevig in je schoenen staan. “Wie zijn kind liefheeft kastijd het” (Spreuken 13:24).  Dat wordt soms verkeerd opgevat als aanmoediging om je kinderen te slaan, maar dat bedoelt de Schrift niet. Bedoeld wordt dat toegeven omdat je van je kind houdt, niet goed is, wel makkelijk. Juist standvastig zijn, en dat is veel moeilijker, is echt houden van je kind, al begrijpt het kind het niet altijd.

Wij vragen ook wel eens wat. Bijvoorbeeld in een gebed aan God. Een gebed is heel vaak een vraag om iets te mogen krijgen: gezondheid voor een zieke, mooi weer voor die belangrijke dag van morgen, succes bij een examen, de overwinning in een oorlog. Allemaal dingen waarvan we denken dat de vraag terecht is en dat we ervan uit mogen gaan dat we het ook krijgen. Net zoals het kind denkt over zijn snoepje.

Soms krijgen we het. Soms ook niet. Alleen God weet dan waarom. Soms weet je het zelf ook wel, maar vraag je tegen beter weten in. Zelfs Christus vroeg aan zijn Vader of het lijden aan hem voorbij mocht gaan terwijl Hij wist dat dat niet de bedoeling was!

Jezus heeft ons een gebed geleerd waarin je God eert en eigenlijk maar twee dingen vraagt: het dagelijks brood en vergeving van onze schulden.

Twee dingen die je altijd kunt vragen en die ook verhoord worden als je er zelf tenminste voor open staat.

Rob Aupers

P.S.:
Inmiddels bij vele lezers al bekend, maar om indianenverhalen te voorkomen vertel ik u liever zelf dat er een (gelukkig goed behandelbare) maagtumor bij mij is ontdekt. Ik word behandeld met chemo en bestraling, waarna operatie begin volgend jaar volgt. Er is een uiterst bekwaam team specialisten die het traject begeleiden, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. Maar uw gebed dat de behandeling het gewenste effect zal hebben zal daar zeker een bijdrage aan kunnen leveren. Mag ik u daarom vragen?

 


Redactieadres: via de lokale kerkredacties. Overkoepelend naar: samenstromen@rkgroenehart.nl

Digitale Samenstromen

Samenstromen Oktober 2020
Samenstromen September 2020
Samenstromen Juli/Augustus 2020
Samenstromen_Juni_2020
Samenstromen_Mei_2020
Samenstromen_April_2020
Samenstromen_Maart_2020
Samenstromen_Februari_2020
Samenstromen_December_2019

Klik hier voor: Samenstromen archief

 

 

 

 

Afmelden samenstromen, want ik lees hem graag digitaal.

Uw naam:
Uw mail adres:
Telefoonnummer:
Straat huisnummer:
Postcode:
Plaats:
Opmerking: