Gevraagd redacteur samenstromen KLIK voor info

Maandelijks katholiek infoblad                  


Column

Wilt u reageren? Dat kan via email rajau@casema.nl
Eerdere columns vindt u in het blad zelf dat u hieronder kunt openen.

Column juli/augustus 2020:

UITLEG

Verkeersborden zijn er om in één oogopslag te zien wat je mag of niet mag of moet, of waarvoor ze waarschuwen. Allemaal al op de basisschool geleerd wat elk bord betekent. Een soort symboolschrift.

Zo betekent een zwart rechthoekig bordje met witte letters “FIETSPAD” dat je er op mag fietsen maar niet met de bromfiets over mag. Nou gebeurde dat toch en veel, dus is iemand zo “slim” geweest er een wit bordje onder te plaatsen met de tekst “Dus niet brommen”.

Dan span je het paard toch achter de wagen. Als je dat met alle verkeersborden zou doen kun je net zo goed die symboolborden meteen helemaal afschaffen. Stel je voor het witte bord met rode rand en daarin een rode en een zwarte auto. Daar moet je dan een wit bord met zwarte letters onder zetten met daarop ”Dus niet inhalen voor motorvoertuigen”.

Ook een leuke: Een blauw bord met een witte en een rode pijl. Zet er maar onder “Dus bestuurders uit tegengestelde richting moet het verkeer dat van deze richting nadert voor laten gaan”. Daar word je toch helemaal nerveus van!

In de kerk is het al net zo. Veel symbolen zijn er te zien en daarom weten bijvoorbeeld met welke heilige we te maken hebben. Een bordje met de naam van die heilige is dan overbodig. Antonius, bijvoorbeeld. wordt afgebeeld met de lelie als symbool van zuiverheid en met het kind Jezus op de arm. Weet u ook dat er een beeld van Eligius in de kerk van Nieuwkoop staat? Dat is de patroonheilige van de smeden. Nieuwkoop is een dorp van smeden, dus niet zo gek dat we dat beeld in de kerk hebben staan! Die heilige is te herkennen aan zijn bisschopsgewaad en in de ene hand heeft hij de staf maar in de andere hand een hamer. Weet u niet waar die staat? Kom maar eens zoeken. Zoekt en Gij zult vinden (Mattheüs 7: 7) Die tekst is trouwens bedoeld door Christus als “Blijf volhouden en blijf trouw”.

Rob Aupers

 


Redactieadres: via de lokale kerkredacties. Overkoepelend naar: samenstromen@rkgroenehart.nl

 

Digitale Samenstromen

Samenstromen Juli/Augustus 2020
Samenstromen_Juni_2020
Samenstromen_Mei_2020
Samenstromen_April_2020
Samenstromen_Maart_2020
Samenstromen_Februari_2020
Samenstromen_December_2019

Klik hier voor: Samenstromen archief

 

 

 

 

Afmelden samenstromen, want ik lees hem graag digitaal.

Uw naam:
Uw mail adres:
Telefoonnummer:
Straat huisnummer:
Postcode:
Plaats:
Opmerking: