Onze Lieve Vrouw Geboortekerk Hoogmade

Omstreeks 1370 was er al een Maria-kapel in Hoogmade. De kapel behoorde tot de parochiekerk van Esselijkerwoude (= Woubrugge) en Jacobswoude. Op 22 september 1439 werd de kapel van “Hoichmade” een zelfstandige parochie.

We hebben dus een oude historie. Veel daarvan is beschreven in het boek van historicus Hans van der Wereld : “Vijftig jaar parochiekerk Onze Lieve Vrouw Geboorte te Hoogmade”. Dit boek verscheen in 1982: een halve eeuw nadat in Hoogmade op 4 augustus 1932 de nieuwe katholieke kerk werd ingewijd.
 
Hoogmade had sinds oktober 1877 een prachtige neogotische kerk in het centrum van het dorp. Niet lang echter mochten de parochianen genieten van hun trots. In de zomer van 1929 gebeurde een ramp: door geknoei met de fundering en de heipalen stortte het mooie gebouw in. Alleen de rijzige toren met zijn groen uitgeslagen koperen spits kon behouden blijven bij de bouw van de huidige kerk.
 
Op 4 november 2019 is de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk door een brand verwoest. De herbouw van de kerk is begonnen op 3 oktober 2022.

gherderDe Goede Herderkerk Woubrugge

Het vicariaat De Goede Herder mag dan inmiddels geschiedenis zijn, de parochianen zijn er nog wel. De geschiedenis van het vicariaat is zo pril dat een deel van hen nog herinneringen heeft aan het begin. In 1957 kreeg een groepje gelovigen toestemming om in Woubrugge de Eucharistie te vieren. Wekelijks kwam vanuit Leiden een pater Franciscaan om de parochiegemeenschap Christus Koning te bedienen. De vieringen werden gehouden in een horecagelegenheid. Eerst in de gelagkamer, later, toen de gemeenschap groter was, in de bovenzaal.

Met het groeien van de gemeenschap nam ook het verlangen naar een eigen onderkomen toe. Groot was de vreugde toen in het begin van de zeventiger jaren het Vicariaat De Goede Herder een multifunctioneel gebouw aan de Bateweg in gebruik kon nemen. Het was dan door de week misschien niet helemaal een kerk, maar wel van zaterdagmiddag tot zondagmiddag.

De rest van de week werd er druk gesport in de zaal. Toen in 1988 de sportfunctie van het gebouw verviel, kwam de exploitatie in gevaar. Daarnaast daalde ook het kerkbezoek. Het bisdom zag voor een zelfstandige gemeenschap in Woubrugge geen toekomst meer, met als gevolg een samengaan van het vicariaat met de parochie OLV Geboorte te Hoogmade per 1 januari 2007. Het kerkgebouw is in juni 2009 aan de eredienst onttrokken.

 

Foto: Kees van den Burg