Vrijdag 27 oktober 2023 geven het jongenskoor Dzvinochok (vertaald: ‘Klokje’) en het meisjeskoor Vognyk (vertaald: ‘Vuur’), beide uit Kiev, Oekraïne, een concert in de Maria Presentatiekerk aan het Pastoor Onelplein 3 in Roelofarendsveen. U bent welkom vanaf 19:30 uur, aanvang concert 20:00 uur. De toegang is gratis maar een vrije gift na afloop wordt zeer gewaardeerd!
De werkgroep “Dzvinochok Nederland” is ontzettend blij dat beide koren, ondanks de oorlog, ook dit jaar weer naar Nederland kunnen komen. Voor Dzvinochok is 2023 het jaar van 30 jaar vriendschap met Nederland, opgebouwd door en met vele gastgezinnen uit het hele land tijdens hun jaarlijkse tournees.
Oudere jongens van Dzvinochok mogen het land niet uit of zijn in het leger. Daarom is vorig jaar samenwerking gezocht met het meisjeskoor Vognyk. Beide koren hebben zowel nationaal als internationaal al vele prijzen in de wacht gesleept. Samen hebben zij inmiddels met zeer veel succes circa 90 concerten met tienduizenden toeschouwers in heel Europa achter de rug met vele hoogtepunten, waaronder een optreden in het tv- programma ‘Podium Klassiek’.
Circa 20 jongens in de leeftijd van 10-16 jaar en 25 meisjes in de leeftijd van 10-25 jaar zingen onder leiding van Ruben Tolmachov (jongens) en zijn vrouw Olena Solevey (meisjes). Hun muzikale basis is de Byzantijns-Slavische koormuziek, maar ook meer westerse koormuziek en – uiteraard – hun kleurrijke folklore zal bij de concerten niet ontbreken.
De aanvalsoorlog van Rusland tegen Oekraïne begon 22 februari 2022. De oorlog kost duizenden levens en veroorzaakt nog dagelijks onnoemelijk veel leed. Steun voor Oekraïne blijft dan ook nodig! Ook de wereld van de koorleden staat op z’n kop. Angst en onzekerheid zijn vast onderdeel van hun dagen en nachten. Wat brengt de toekomst mij en mijn familie? Zal het vannacht veilig zijn om te slapen? Wie van mijn familie zal het overleven? Kunnen wij wel hier blijven? Het is daarom zeer de moeite waard om beide koren en hun begeleiders ook in Roelofarendsveen weer een warm welkom te geven.
Aan het eind van het concert kunt u een bijdrage doneren die, na aftrek van de onkosten, gebruikt zal worden om door de oorlog getraumatiseerde kinderen van het koor en daarbuiten en gewonde soldaten te helpen (o.a. aanschaf protheses). Ook is er mogelijkheid een cd aan te schaffen.
Hebt u op 27 oktober al andere plannen? Het volledig concertschema vindt u HIER
Laskavo prosymo na kontsert! U bent van harte welkom bij het concert!
Er is in Kiev een promotiefilmpje gemaakt van circa 1 minuut, in het Engels ingesproken door dirigent Ruben Tolmachov met Nederlandse ondertiteling. Deze kunt u hieronder bekijken: