In de katholieke kerk wordt op 15 augustus wereldwijd het feest van Maria Tenhemelopneming gevierd. Voor gelovigen die Maria in hun hart dragen is dit een bijzondere dag.

Bij de Lourdesgrot in Zevenhoven kwamen op zaterdagavond ruim 400 gelovigen samen om in een sfeervolle eucharistieviering Maria te eren en te danken voor wat zij voor zovelen betekent. Om een goede plek te vinden, vanwaar je alles goed kon zien, kwamen de eerste mensen al ruim voor half zeven het terrein oplopen. Toen hulpbisschop Mutsaerts van het bisdom Den Bosch de viering opende, vergezeld door kapelaan van Paassen, waren alle plekken gevuld. Het was er goed toeven, met de warmte van de zon en het zachte briesje.  En weer was het mooi weer. Waar het water ’s morgens nog met bakken uit de hemel kwam, was het vanaf het middaguur opgeklaard. In al die jaren dat deze openluchtviering plaatsvindt, is er slechts één keer uitgeweken naar de kerk, vanwege slecht weer (al klaarde het toen vanaf half zes ’s avonds toch weer op en zei de koster dat men best naar buiten kon.)
Al 46 keer vierde men dit feest buiten bij de Lourdesgrot, die dit jaar al 110 jaar bestaat en die er na een grondige opknapbeurt weer prachtig bij staat. Aan het einde van de viering zegende de bisschop de beelden van Maria en Bernadette, die een poosje ontbraken voor een ook broodnodige opknapbeurt en die nu weer in volle glorie te bewonderen zijn.

De aanwezigen luisterden vol aandacht naar de mooie preek van de bisschop, zongen alle Marialiederen mee en konden elkaar na afloop ontmoeten in de Orangerie, waar door vrijwilligers de koffie was klaargezet. Zo kon men weer voldaan naar huis, terugkeren naar het gewone leven, maar Maria gaat mee met al deze mensen.

Onze dank gaat uit naar al die vrijwilligers die achter de schermen er toch ieder jaar weer voor zorgen dat alles er tiptop uitziet. De grot, de begraafplaats, de Stiltetuin, alles zag eruit om door een ringetje te halen. Het is veel werk, maar de bedankjes, de blijde en tevreden reacties van veel bezoekers, daar doet men het voor, elk jaar opnieuw. Bent u er dan ook weer bij?

Lourdesgrotten in Nederland – Zevenhoven, Noordeinde