Iconen zijn afbeeldingen van Christus, Moeder Gods, Heiligen en Bijbelse gebeurtenissen.  

Sinds 2010  wordt in de Oranjerie naast de RK-kerk, Noordeinde 28 te Zevenhoven, een cursus icoonschilderen gegeven. Louis van Veen en Kees Rietveld, beiden leerlingen van Jan Verdonk zijn de cursusleiders. Er wordt geschilderd in de Kretenzische traditie van de 15de en 16de eeuw. De cursus bestaat uit 14 lessen per ½ jaar. Elk jaar zijn er 2 cursusronden. Iedere maandagavond  en woensdagavond schildert dan een groep icoonschilders.  

Alle facetten van het icoonschilderen komen aan de orde:  prepareren van het paneel, bladgoud leggen, het eigenlijke schilderwerk en tot slot het vernissen van de icoon. 

De vaste kosten voor deelneming aan de cursus bedraagt €100,– per cursist. Dat bedrag komt ten bate van het gebruik van de Oranjerie inclusief koffie of thee en dekt de onkosten van Louis en Kees.  De overige kosten voor deelneming aan de cursus zijn afhankelijk van de materialen die cursisten zelf mogelijk al hebben.  Een beginnend cursist zonder eigen materialen moet rekenen op een 1ste investering van ca. €150,– bovenop de eerder genoemde €100,–. 

Louis en Kees ontvangen geen salaris! Voor hen beiden is het begeleiden van de cursus vrijwilligerswerk voor de Kerk.

16 Januari 2023 start de nieuwe cursusronde. 

Heeft u belangstelling om deel te nemen aan de cursus en u wilt eerst gewoon een keer komen kijken: mail dit dan naar k.rietveld@hetmiland.nl