Waar de kranten en TV-journaals dagelijks overlopen van negatief nieuws uit Rusland en Oekraïne, gooien de H. Petruskerk en de H. Adrianuskerk het over een heel andere boeg:

                                                    het Dzvinochok-Vognyk-koor uit Kiev

40 jonge zangers komen tijdens hun 12-daagse tournee in Nederland ook naar onze federatie. Dit gelegenheidskoor is samengesteld uit een aantal jongens van het het Dzvinochok-koor (vertaling: Klokje), het beste jongens- en mannenkoor van Oekraïne, opgericht in 1967. Een deel van de 150 leden mag mee op de concertreizen in binnen-en buitenland.

Door de oorlog is een samenwerking met het meisjeskoor Vognyk (vertaling: Vuur) tot stand gebracht. In deze nieuwe samenstelling heeft het koor dit jaar al een aantal concertseries achter de rug: In Duitsland, Polen, Letland en Sicilië.

Hoogtepunt was het optreden samen met de Rolling Stones in Wenen.

Nederland staat sinds 1993 jaarlijks op het programma van Dzvinochok. Zij zongen al vele concerten van Dokkum tot Roermond, van Hoek van Holland tot Nijmegen, in kerken en kerkjes, in dorpen, steden en gehuchten. Ook in onze kerken waren zij regelmatig te gast.

Dit jaar is bijzonder. Onder het motto “Standing strong together – Samen staan we sterk” vragen zij aandacht voor de situatie in Oekraïne, danken zij Nederland voor alle steun en willen zij uitdragen dat Oekraïne zo zal overwinnen.

De optredens en het verblijf in ons land worden mede geïnitieerd en in hoofdzaak uitgevoerd door talloze vrijwilligers die het koor een warm hart toedragen. Deze vrijwilligers nemen de financiële zorg en organisatorische verantwoordelijkheden op zich. Koorleden en hun begeleiders worden ondergebracht in gastgezinnen. Onkosten voor verzekering, de bus, concertlocaties en (culturele) uitstapjes worden mogelijk dankzij bijdragen van sponsors en donateurs. Het repertoire van beide koren bestaat uit religieuze liederen uit zowel Oost- als West-Europa, koorzang van klassiek tot hedendaags, Amerikaanse spirituals en traditionele volkszang.

Live zijn zij te horen in de Petruskerk in Roelofarendsveen op zondag 6 november, aanvang 16:00 uur en in de Adrianuskerk in Langeraar op dinsdag 8 november om 20:00 uur.

Toegang tot de concerten is gratis. Een half uur voor aanvang is de kerk open voor publiek. Aan het slot van het concert wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de wederopbouw en in stand houden van hun rijke muziekhistorie door scholing, materialen en professionele begeleiding.