De O.L.Vrouw Geboorte kerk in Rijpwetering zet tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 september van 10.00 tot 16.00 uur de deuren wagenwijd open.

Onze kerk is een Rijksmonument naar ontwerp van de Leidse architect Theo Molkenboer en ingewijd in 1860.

Het landelijke thema is dit jaar Duurzaamheid en dat willen wij invulling geven door Muziek.

Van zingen en muziek maken word je allemaal blij. Zo was dat vroeger, nu en zal dat ook in de toekomst zijn.

Veel muziekstukken van ‘Zangvereeniging Rijpwetering’ uit het begin 20ste eeuw zijn altijd bewaard gebleven bij Piet Borst op de boerderij en na zijn overlijden bij de kerk terechtgekomen. Een geselecteerd deel van deze grote collectie is tijdens Open Monumentendag te bewonderen. Ook zal er orgelspel en zang zijn en zullen er oude bidprentjes tentoongesteld worden. En dit samenspel vormt een sfeervol geheel.

Open Monumentendag wordt door Kaag en Braassem Promotie actief begeleid met een mooie fietstocht. Zo wordt u langs de 11 dorpen geleid met streekgebonden monumentale bezienswaardigheden.

Zie voor deelname het artikel hieronder ‘Fiets langs monumenten voor tulpen’

Aanvullend is er ook informatie te vinden www.openmonumentendag.nl

 

Wij laten u graag meegenieten en hopen u op 10 september in de kerk van Rijpwetering te ontmoeten.

Beheercommissie en pastoraatgroep Oud Ade/ Rijpwetering

 

 

Fiets langs monumenten voor tulpen

Tijdens het landelijke weekend van Open Monumentendag organiseert Kaag en Braassem Promotie op zaterdag 10 september de Elfdorpentocht. In de elf dorpen van de gemeente zijn diverse monumenten die dag geopend voor bezoek. De fietstocht past bij het landelijke thema Open Monumentendag: duurzaamheid.

Op de fiets

Op de fiets leidt Kaag en Braassem Promotie de bezoekers op een duurzame manier langs de monumenten. Het is een echte verbindingstocht: de elf kernen van Kaag en Braassem zijn door de route met elkaar verbonden. En hoe leuk is het dat er in elke kern iets te zien is? Beklim in Roelofarendsveen de trappen van de welbekende watertoren of in Rijnsaterwoude de klokkentoren van de Woudse Dom. Ook varend erfgoed is van de partij, zo kun je aan boord van een monumentale botter in Kaag of een skûtsje in Roelofarendsveen.

Onderweg

Op de route zijn maar liefst dertien molens, een keur aan kerken en monumentale woningen open voor bezoek. De organisatie raadt een bezoek aan het eiland Kaag ten zeerste aan, het dorp is koploper met maar liefst tien deelnemende monumenten. Speciaal voor de tocht kun je (tegen betaling) gebruikmaken van een fietspont tussen Kaag en Oud Ade van 10.00 tot 16.00 uur. De Elfdorpentocht kun je in elk dorp van Kaag en Braassem starten. Bij de deelnemende monumenten ligt op 10 september een stempelkaart voor je klaar.

Alle elf?

Bezoek je monumenten in alle elf de dorpen? Een volle stempelkaart is goed voor een zakje tulpenbollen voor een fleurige herinnering in het voorjaar aan deze duurzame dag in september. De stempelposten zijn er alleen op zaterdag maar ook zondag 11 september zijn diverse monumenten geopend, de fietspont van Kaag-Oud Ade vaart zowel zaterdag als zondag van 10.00 tot 16.00 uur. Kijk voor een actueel overzicht op www.kaagenbraassempromotie.nl/omd.