Jongenskoor Dzvinochok uit Kiev was al vele malen te gast in onze federatie voor een concertreeks. De oorlog in Oekraïne heeft grote impact op de koorleden en hun families. Een deel van hen is gevlucht naar elders in Europa, anderen naar rustiger gebieden in eigen land. Sommige (oud)leden hebben zich aangesloten bij de strijdkrachten en een deel is thuis (in en rond Kiev) gebleven. Er wordt zoveel mogelijk geprobeerd contact met elkaar te houden en fysiek of online te repeteren.

Momenteel wordt er samengewerkt met het meisjeskoor Vognyk (Vuur). Met een gemengd koor van circa 40 leden hebben zij inmiddels 3 tournees achter de rug met de titel ‘Wij zijn Samen’. Drie weken (mei-juni) door Duitsland, Tsjechië, Polen en Litouwen. In juni ruim een week naar Leipzig (Duitsland) voor deelname aan de Joodse Week en een concert in Wenen. Daar mochten zij zingen met niemand minder dan de Rolling Stones voor een 58.000 koppig publiek! In juli bezochten zij 11 dagen Sardinië (Italië). Overal volle zalen en lovende recensies. Met deze tournee vragen de koren niet alleen aandacht voor de oorlog in Oekraïne, maar willen zij ook uitdragen dat zij ervan overtuigd zijn, dat zij zullen zegevieren omdat zij en alle Oekraïners ‘Samen zijn’. En dat dat niet alleen nu is, maar dat dit als een rode draad door hun hele geschiedenis loopt. Hun rijke folkloristische liederen zitten vol met deze verhalen. Zij willen die verhalen graag met ons delen.

Na Oost- en Zuid-Europa wil het koor ook graag eind oktober naar West-Europa komen. De planning is dat zij van maandag 7 november tot woensdag 9 november in onze regio zijn. De data en het aantal nachten zijn nog onder voorbehoud. Ook de concertlocaties zijn nog niet definitief. Meer informatie daarover vindt u in de volgende Samenstromen. Voor nu aan u de concrete vraag of u twee (of meer) gasten voor twee of drie nachten kunt opvangen? Ook andere hulp (organisatie, sponsoring, tips voor vermaak, etc.) zijn van harte welkom. Voor aanmelding of vragen kunt u contact op nemen met Ingrid van Rijn (vanrijntjes@hotmail.com of 06-24244196).

 

Ingrid van Rijn