Op een mooie zomerse zaterdag vertrok een bijna volle bus vanuit Roelofarendsveen voor de jaarlijkse bedevaart naar Brielle op 9 juli.

Het was dit jaar precies 450 jaar geleden dat er 19 priesters en kloosterlingen werden vernederd, verminkt en tenslotte vermoord door ophanging vanwege hun getuigenis omtrent de tegenwoordigheid van Christus in de Eucharistie en het gezag van de paus als hoofd van de Kerk.

Als dat tot je doordringt hoe verschrikkelijk deze mannen geleden hebben, realiseer je je pas goed hoe waardevol het is om hen jaarlijks te gedenken tijdens de Nationale Bedevaart.

 

In de ochtend vierden we in een volle kerk de Eucharistie waarin onze bisschop van den Hende celebreerde. Vele bisschoppen waren aanwezig, waardoor er vele priesters niet meer terecht konden in het liturgisch centrum en dus net als alle genodigden en andere gelovigen plaats namen in de kerkbanken.

Na de viering was er gelegenheid om je eigen meegenomen lunch te gebruiken of je schafte die aan op het terrein voor de kerk, waar ook soep, koffie en thee werd aangeboden voor een spotprijsje.

Een bonte verzameling van bedevaartgangers in een gezellige ontspannen sfeer. Tijd voor goede gesprekken met gelijkgestemden.

In de middag was er gelegenheid om mee te bidden met het Rozenkransgebed in de kerk.

Aansluitend kon men de Kruisweg meelopen rond het martelveld. Dáár waar de martelaren werden opgehangen in een afgelegen schuur. Het fundament van die plek is duidelijk zichtbaar op het grasveld.

Een Kruisweg met mooie overwegingen bij de staties en indrukwekkende gezangen.

Verder was er de plechtige Vespers in de bedevaartkerk met aansluitend de Sacramentsprocessie en de pelgrimszegen op het martelveld.  Daarbij kreeg eenieder een kaars mee.

Na afloop konden we meteen de bus in die ons weer veilig thuis bracht.

Ik kan niet anders zeggen dat ik het geheel heb ervaren als een prachtige Roomse dag en onder de indruk ben geraakt van zoveel liefde en eerbied voor de Eucharistie.

Tot slot wil ik de organisatie complimenteren voor het soepele verloop van deze dag en in het bijzonder pastoor Glas die custos is van het heiligdom in Brielle.

Marian Berkhout

De bijgevoegde foto’s zijn gemaakt door Ramon Mangold