Door corona was er helaas twee jaar geen kerkentocht geweest voor groep 8 van de Nieuwkoopse basisscholen. Gelukkig konden de achtstegroepers dit jaar weer kennismaken met de verschillende kerken en geloven, die gemeente Nieuwkoop rijk is.

In onze kerk werd een speurtocht gehouden langs alle belangrijke voorwerpen en rituelen. Bij elke omschrijving moest een letter gezocht worden. Deze letters vormden samen de naam van onze kerk.

Na een korte uitleg konden de vijf vrijwilligers o.l.v. Rob Aupers de kinderen in kleine groepjes rondleiden door onze kerk. Het was een strak schema en elk half uur kwam er een nieuwe groep leerlingen langs. Het lukte precies om binnen deze korte tijd langs alle onderdelen te gaan en de juiste letter te vinden. Het was goed zoeken, want er waren namelijk ook extra letters toegevoegd. Aan het eind van de rondleiding was er voor elk kind een lekkere of gezonde traktatie. Tussendoor was er voor de vrijwilligers een korte thee of koffiepauze om even bij te praten en nieuwe traktaties klaar te maken.

Bij het rondleiden werden regelmatig vragen gesteld en was er oprechte interesse. Het was opvallend dat de kinderen veel belangstelling hadden voor de verschillende beelden, voorwerpen of gebruiken. Het bezoeken van het mortuarium was voor een aantal kinderen best spannend en voor andere kinderen juist een herkenning, omdat ze hier eerder geweest waren vanwege het overlijden van een familielid. Het bidden in de Mariakapel vonden de kinderen bijzonder en met belangstelling werd er in het “grote boek” gelezen waarom een kaarsje was opgestoken. Een aantal groepjes heeft daar samen met de begeleider ook een kaarsje opgestoken en gebeden.

Na het opruimen hadden alle vrijwilligers een tevreden gevoel over deze geslaagde kerkentocht. Het was fijn om op een ongedwongen manier de kinderen kennis te laten maken met geloven en op deze manier met elkaar in gesprek te gaan. We hopen deze jonge generatie iets mee te geven over de verschillende manieren van geloven en dat zij door deze kerkentocht geïnspireerd raken of in ieder geval gaan nadenken wat geloof voor jou kan betekenen.

Vrijwilligers Martien, Tilla, Ans, Diny, Irma, Monique en Rob, hartelijk dank voor jullie hulp bij het organiseren van deze activiteit!

BCP en pastoraatgroep