Zaterdagochtend 21 mei om half acht stapte de eerste deelnemer in de bus in Nieuwkoop. Om op weg te gaan naar Leimuiden waar de overige deelnemers in stapte. Op weg naar Roermond naar Kapel in ’t Zand waar het genadebeeld van Onze Lieve Vrouw in ’t Zand pauselijk gekroond is.

Onderweg werd een alomvattende Maria Quiz ingevuld. Met maar liefst 53 vragen en weet u waarom de super Maria Quiz 53 vragen had? Omdat er 53 Weesgegroetjes in een Rozenhoedje zitten.

Pastor Van de Reep had niet alleen de Maria Quiz gemaakt, maar ook nog een pelgrimsboekje met gedachten en gebeden voor onderweg.

Eén deelnemer heeft in Roermond gewoond en kon veel vertellen over de Kapel en de omgeving.

 

Nadat we aangekomen waren, kregen we een rondleiding in de Kapel door een gids. 9.000 dank tegeltjes hangen in de hal naast de kerkruimte. Dit is heel indrukwekkend in combinatie met de glas in loodramen.

 

 

De waterput waar het Mariabeeldje uitgehaald is was te bezichtigen en water uit de put is te koop. Het is een heel verhaal om vertellen waarom vanwege het genadebeeldje de Kapel is uitgegroeid tot een bekend bedevaartsoord. Dit is te lezen klik op HIER

 

 

 

 

Na de rondleiding was er een lunch in een café op loopafstand van de Kapel. De soep en broodje kroket smaakte prima.

Er was nog even tijd voor wie interesse had om naar de Begraafplaats Kapel in ’t Zand te gaan. Deze begraafplaats heeft een Rooms Katholiek en een Protestants gedeelte, gescheiden door een hoge muur. Er ligt een echtpaar begraven met een gemengd huwelijk, ze wilde naast elkaar begraven worden maar het verschil in gezindte stond dit niet toe. Nu liggen ze tegen de muur begraven, tegenover elkaar. Er is een mooi grafmonument gemaakt, bekend als Graf met de handjes.

 

 

 

 

 

 

Om half twee begon de H. Eucharistie viering met onze eigen voorgangers Kapelaan van Paassen en pastor Van de Reep. Met prachtig orgelmuziek en een liturgieboekje gemaakt door pastor Van de Reep. Er was door ons een kaars mee gebracht welke gezegend en aangestoken werd. Het was een mooie viering.

 

Na de viering kon driekwartier rondgelopen worden in het kruiswegpark, 2 ha groot met bijna 200 soorten bloemen, struiken en bomen. Als het mooi weer is wordt buiten in het park de vieringen gedaan in het weekend.

De kruisweg bestaat uit 14 staties.

 

 

 

 

Om omstreeks half vier vertrok de bus weer richting het westen.

Het is een prachtige dag geweest met devotie, informatie en veel gezelligheid.

Leden van de werkgroep  FederaCtie hartelijk bedankt voor de organisatie!