Eind april is de proef afgerond en de resultaten zijn positief: de gemeten temperatuur op de proeflocatie is beduidend hoger dan enkele banken naar achter. En door parochianen is via de enquêteformulieren ook aangegeven duidelijk verschil in comfort te voelen. Exacte cijfers zijn bij het schrijven van dit bericht nog niet beschikbaar, maar zullen nog volgen. Het leidt echter geen enkele twijfel dat vloerverwarming leidt tot een beduidend hoger comfort voor kerkbezoekers. Maar ook een beter beheer van de luchtvochtigheid (zo belangrijk voor alle kostbare voorwerpen in onze kerk en het gebouw zelf). En nu nog véél belangrijker geworden dan slechts 1 jaar geleden: substantiële besparing van de kosten van (gas-) energie. De lucht uit de luchtverwarming verliest al tijdens de reis van ketel naar kerk soms wel tot 25 % van haar warmte. En zodra het de kerk wordt ingeblazen al binnen enkele ogenblikken nog eens een percentage. Kun je nagaan hoe hoog de gasketels moeten stoken… De vloerverwarming geeft haar warmte zeer geleidelijk af en bovendien hoeft de watertemperatuur daarvan niet hoger te zijn dan 20-30 graden. Ons devies (en daarmee het advies aan het parochiebestuur) zal dan ook zijn: de proefvloer laten liggen, die verder uitbreiden naar het voorgedeelte van de twee zijbeuken (en desgewenst de gehele kerk), en zonnepanelen aanleggen (koetshuis, plat dak achter kerk en/of gedeelte tuin) zodat we serieus en veel kosten gaan besparen. En snel van het gas af kunnen.

Door: BCP