Een prachtmens is heengegaan.

Een bomvolle kerk en de oprechte, warme en persoonlijk woorden samen: beter dan dat kon niet worden geschetst hoe zeer Ton geliefd was. Hoe hij anderen inspireerde, anderen stimuleerde, daadkracht toonde, volhield totdat er resultaat kwam. Hoeveel mensen hij wel kende en door hen werd gewaardeerd. De prachtige woorden van zijn kinderen, kleinkinderen, jeugdvriend Auke en van diaken André. Woorden die een perfect plaatje schetsten van Ton. Stuk voor stuk lieve, eenvoudige, oprechte en soms ook humorvolle anekdotes over hoe hij was als echtgenoot , (schoon-) vader, opa, vriend, medebestuurder. Aan de reacties te merken blijkbaar zo ontzettend herkenbaar voor iedereen in de kerk. ”Er mag gelachen worden” zou Ton wel gezegd hebben, want” vier het leven “ was zijn lijfspreuk.

Na vele jaren in het toenmalige kerkbestuur en de PCI, kwam Ton vorig jaar onze Beheercommissie binnen. Zelden heb ik iemand meegemaakt die zo intensief, daadkrachtig en volhardend te werk ging als Ton. En dat gezegd met alle respect naar iedereen die zich ook inzet voor kerk en gemeenschap. Aan borstklopperij deed hij niet; hij gebruikte die enorme schat aan ervaring en kennis volledig om zaken aan te pakken, daarin te volharden en ook af te ronden. Een hele fijne sparringpartner, die gerust 4-5 x in de week belde. Op enig moment spraken we af “ beter wel eens wat rustiger aan te gaan doen, want we nemen nu wel erg veel hooi op onze vork”. Om de volgende dag al te bellen met “ik heb een idee!”, “kunnen we niet ook zus of zo?”  Onstuitbaar, tot zijn overlijden. Waarom hij moest gaan: ik zal het wel nooit begrijpen. Dat hij gemist wordt: nog elke dag. Een prachtmens is heengegaan.

Peter Otto, BCP Langeraar


Op 1 juli nam Ton den Haan afscheid als voorzitter van de PCI Heilige Clara. Niet wetende dat we drie maanden later definitief afscheid van hem zouden nemen. PCI staat voor caritas, naar elkaar omkijken.

Ton heeft daar zijn hele leven invulling aangegeven, binnen zijn gezin, de geloofsgemeenschap en de samenleving. Daadkrachtig waar nodig, behulpzaam waar het wenselijk was, tot de laatste dag. Het maakte indruk, het was indrukwekkend. Dankbaar keek hij terug op zijn leven, dankbaar zijn wij voor wat hij voor ons allen betekent heeft.

PCI Heilige Clara