In aansluiting op de toespraak van de Minister-President afgelopen maandag besloten de bisschoppen dinsdag ook de regels voor het kerkgebruik aan te scherpen.
Het bestuur en het pastoraal team van de HH. Clara & Franciscus federatie hebben daarom als volgt besloten:

Alle kerken zijn voor publiek gesloten van kerstavond donderdag 24 december 17.00 uur tot Eerste Kerstdag vrijdag 25 december 07.00 uur. De twee geplande kerstvieringen gaan op 24 december wel door, maar zonder publiek. Deze vieringen worden via een livestream uitgezonden via tv.rkgroenehart.nl. Het betreft de volgende vieringen vanuit de H. Adrianuskerk in Langeraar:
– om 19.00 uur;
– om 21.30 uur.

Bij alle andere kerstvieringen mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn (exclusief medewerkers). U kunt zich voor deze vieringen niet meer aanmelden. De vieringen van 25 en 26 december worden ook uitgezonden via een livestream: tv.rkgroenehart.nl. De viering van 27 december is een tv-viering. Deze wordt uitgezonden door de KRO-NCRV op NPO2.
Het betreft de volgende vieringen:
– Eerste Kerstdag, 25 december, 10.00 uur, vanuit de O.L.V. Geboortekerk in Rijpwetering;
– Tweede Kerstdag, 26 december, 10.00 uur, vanuit de HH. Petrus- & Pauluskerk in Aarlanderveen;
– 27 december, 10.00 uur, tv-viering vanuit de H. Petruskerk in Roelofarendsveen.

De liturgieboekjes voor de vieringen van 24, 25 en 26 december kunt u HIER downloaden.

De vieringen van Oudjaar en Nieuwjaar en de latere weekenden zijn vieringen waar maximaal 30 personen aanwezig mogen zijn en waarvoor u zich op de gebruikelijke wijze kunt aanmelden. Kijk hiervoor in het reserveringsoverzicht. Dit alles natuurlijk onder het voorbehoud van verdere aanscherping van de overheidsmaatregelen.

Er zijn geen (kerst)activiteiten voor groepen in en buiten de kerk toegestaan. Dat geldt binnen voor alle ruimtes die bij de kerk horen. Dus geen groepsactiviteiten en bijeenkomsten van groepen, geen kerststal kijken met een groep, geen kerstzang van leden van koren of andere groepen.
Kerken kunnen wel opengesteld zijn om mensen de gelegenheid te bieden individueel de kerk te bezoeken voor een moment van gebed of om een kaars op te steken. Kijk op deze website op de lokale pagina van een parochiekern om te kijken of deze daarvoor is opengesteld en zo ja: op welke tijden.

Kerstactiviteiten buiten het kerkgebouw zijn dus ook niet toegestaan. Enkele parochiekernen, zoals Noorden (klik HIER) en Nieuwkoop (klik HIER), hebben buiten een kerststal opgebouwd. Deze kunt u wel bezoeken. Maar ook hiervoor geldt:
– niet in een groep;
– houd u aan alle corona-maatregelen en lokale aanwijzingen (zoals in één richting wandelen rond de kerststal).