Inmiddels meer dan 10 jaar geleden, heeft Pastoor Van Steekelenburg een aantal parochianen benaderd met het verzoek of zij interesse hadden om Cantor te worden. Dit leverde een viertal kandidaten op. Zij volgden een korte opleiding in Roelofarendsveen. Hier werd al snel duidelijk dat je het cantorschap een beetje naar eigen ideeën en wensen moest invullen en daarbij rekening houdend met de wensen van de parochie. Het Cantorschap werd in het leven geroepen om de koren wat te ontzien en een voortrekkersrol te vervullen in de samenzang. In die jaren hadden we nog de beschikking over een dameskoor en herenkoor en dat samen het gemengde koor was, tienerkoor en kinderkoor. Uiteindelijk zijn drie van de 4 kandidaten doorgegaan als cantors. De eerste twee keer vanuit de kerk. Dit om aan te geven wanneer de kerkgangers bij “allen” konden invallen. Een soort van dirigeren. Maar dan blijkt dat dirigeren voor een spiegel in de badkamer anders is dan voor een kerk met kerkgangers. Ook was de afstemming met het orgel vanuit de kerk niet optimaal. Na die twee keer werd dan ook besloten om vanaf dat moment boven te gaan zingen bij het orgel. Inmiddels waren we nog met twee heren over. Omdat we op dat moment nog rijkelijk in de koren zaten zongen we maar één keer in de twee of drie maanden. Na een paar jaar werd dat wel vaker en werd onze groep uitgebreid met een derde heer. We zingen grotendeels de liederen uit de liederenbundel. Maar ook ander en eigen repertoire. Ook worden we de laatste jaren regelmatig gevraagd voor andere vieringen zoals Avondwakes en Uitvaarten. Deze vieringen vragen vaak om ander repertoire maar ook om snel handelen. We hebben geen vaste repetitieavond. Voor de reguliere vieringen repeteren we vaak een of twee keer vooraf. Voor een Avondwake Of Uitvaart soms een dag van te voren of als het niet anders kan voorafgaand aan de dienst. Een jaar of drie geleden is Hans van der Meer als Cantor gestopt. Na een tijdje weer met z’n tweeën te hebben gezongen is Ilonka Wijfje ons komen versterken. Dat zorgt naast het geluid van Hans Versluis en van mij weer voor andere klanksamenstelling. Andy Keijzer is al die jaren al onze vaste organist. En als Andy niet kan kunnen we altijd een beroep doen op zijn zus Anja, Cor Graafland of Niels Hofkens. Omdat we inmiddels geen dames en heren koor meer hebben zingen we nu wat vaker. Gelukkig is het afgelopen jaar het koor Jubilans erbij gekomen als versterking. De coronatijd is een vreemde tijd om te zingen. Te meer omdat de kerkgangers niet mee mogen zingen. Daarom proberen we in het korenroosteroverleg er voor te zorgen dat er iedere viering wel een “koor” aanwezig is. Als cantors hebben we er veel schik in om te zingen en hoewel we niet muzikaal zijn geschoold zien we in ieder nieuw lied weer een uitdaging en als het lied erin zit geeft dat een voldaan gevoel. Zoals ook het verzorgen van de diensten en de waardering die we krijgen er voor zorgen dat we enthousiast blijven.

Door: Kees Fransen, namens de Cantors