(bronvermelding Leids-Dagblad)

De katholieke kerk in Hoogmade wordt van een versteviging voorzien en dat is echt precisiewerk.

De katholieke kerk van Hoogmade – die op 4 november door een grote brand werd getroffen – wordt deze week ’veilig gesteld’. Een enorme stalen constructie, in delen aangebracht met hoogwerkers, moet de muren op zijn plek houden.

Als dat zo ver is – misschien al volgende week – kan het hele kerkgebouw worden betreden voor het nodige onderzoek. Forensische experts, werkend voor verzekeraars, hopen dan onder meer te kunnen bepalen hoe de brand is ontstaan.

Zo hoeft er geen discussie te ontstaan tussen de verzekeraar van de kerk en van de aannemer die in november aan het werk was.

Lees ook: Onafhankelijke Stichting de Groene Punt zamelt geld in voor herbouw Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk Hoogmade

Zodra de kerk veilig is, kan ook beter worden bekeken hoe de muren en de vloeren er constructief aan toe zijn.

Direct na de brand luidde de conclusie dat drie van de vier kerkmuren instabiel zijn, wat later werd gecorrigeerd tot vier van de vier muren. „Maar dat waren allemaal inschattingen”, weet Hein de Jong, adviseur van het parochiebestuur. „Straks kan er echt worden gemeten.”

Lees ook: Schade kerk Hoogmade in kaart gebracht: hoe stabiel is het gebouw?

Voor de toekomst van het kerkgebouw is vooral de stabiliteit van de muren van groot belang. Is sloop onontkoombaar? Of kunnen de muren er, met wat extra steun, gewoon weer verder? Ook voor de herbouwwaarde is het van belang. En tegen herbouwwaarde is het kerkbestuur verzekerd.

Aanvankelijk had het kerkbestuur de hoop dat er nog vorig jaar ’geschoord’ kon worden. „Maar als je à la minute iets wilt – zeker rond de kerstdagen – dan betaal je de hoofdprijs. En ook onze verzekeraar vond dat de genoemde prijs wel erg ver van de marktwaarde af lag.”

Water

Hij beseft dat de kerk er daardoor wat langer open en bloot heeft bij gelegen. Al te dramatisch wil hij daar niet over doen: „Zo te zien heeft dat geen extra schade opgeleverd.”

Zo bleek al direct na de brand dat water – toen nog bluswater – prima kan weglopen. En vorst – dat heel vervelend kan gaan werken – is er de afgelopen periode nauwelijks geweest.

De stormachtige periodes zorgden hier en daar wel voor bezorgdheid. Door de afzettingen met hekken liepen passanten geen gevaar, maar de aangrenzende pastorie lag wel in de gevarenzone. De herstelwerkzaamheden daar konden, net als het benodigde schoonmaakwerk, dan ook alleen gebeuren wanneer het niet harder waaide dan windkracht zes.

Zodra de kerkmuren aan elkaar zijn geklonken kan de pastorie, met op de begane grond het secretariaat, weer gewoon worden gebruikt. Om dat werk goed te kunnen doen was eerst van alles opgemeten. Niet alleen de afstanden tussen de muren waren van belang, ook werd precies in kaart gebracht hoe de bovenkant van de muren er uit zag.

Want de balken die daarop werden bevestigd, dienen als basis voor de rest. Op afstand werden de delen op maat gemaakt, zodat het vooral aankwam op passen, meten en lassen.