De icoon van de aartsengel Michaël

Eerst wist ik niet wie de engel was die ik op het paneel zette.  Het was Michaël,  de meest krijgshaftige van alle aartsengelen……….een warrior, maar ook en vooral met de perfecte weerspiegeling van het goddelijk licht. Hij blijkt de strijdkrachten van het Goede, tegen de machten van het donker aan te voeren  en mag zich de overwinnaar op Satan noemen.

Hij past dus voor mijn gevoel op wonderlijke wijze bij de nadagen van de kerkbrand in Hoogmade en bij het troosten van haar gemeente, dus dat zij zich boven die brand uit zal kunnen heffen naar een nieuw begin.

Michaël wordt vaak afgebeeld in harnas, vechtend tegen het kwaad (een draak). Op deze icoon heeft hij zijn harnas afgelegd en is Hij de aankondiger, de Heraut van het Laatste Oordeel.

 

De oorspronkelijke icoon werd omstreeks 1800 in Rusland gemaakt en is in particulier bezit. De icoon van Michaël in jullie gemeenschap is dus een replica. Toen het paneeltje zijn voltooiing had bereikt, besloot ik er enkele verouderingstechnieken op aan te brengen. Daarom zitten er zoveel vreemde putjes in het paneel en heeft het een craquelé gekregen (een in de oppervlaktevernis gebarsten huid) .

Als voortdurende passant over de provinciale weg aan de overkant van het water hield ik van het ranke spitsje van de Hoogmadese kerk. Ik was ontzet het spitsje plotseling niet meer te zien en het was voor mij duidelijk dat de iconen als troost naar de rouwende gemeenschap zouden gaan. Maria met het kindje Jezus voor een nieuw begin en Michaël in een vurige hemel om mensen door het oordeel van de brand heen te leiden. Ik hoop dat u met deze tekst vanaf nu met nog meer verbinding naar de eigen iconen kunt kijken.

Angèle A. Bakkum