In memoriams

Leny van Leijden-Hoogenboom

Op 29 december 1931 is onze moeder geboren in Roelofarendsveen. Zij groeide op in een groot tuindersgezin. Na de lagere school moest zij gaan werken op het land van haar vader. Na jaren van hard werken, ontmoette zij onze vader. Samen met de buurtjes Elstgeest, lieten zij een 2-onder-1-kapwoning bouwen aan het Noordeinde te Hoogmade. Hier stichtten zij een gezin en kwamen er 6 kinderen. Wat hebben wij er een fijne jeugd gehad. Onze moeder regelde alles, wij hoefden bijna niets te doen.

In 1992 werd onze vader ziek. Wat had zij hier veel verdriet van. Maar ondanks het verdriet heeft zij onze vader, tot zijn overlijden in 1994, heel liefdevol verzorgd.

Na dit intense verdriet, pakte zij de draad weer op en kwam Piet van den Bulk in haar leven. Samen hebben ze veel leuke dingen ondernomen, zoals kaarten, daagjes uit met het Wilhelminacomité en op vakantie met de KBO.

In 2004 verhuisde zij naar een appartement in de Kom. Hier heeft ze nog lang kunnen genieten van het uitzicht, haar nieuwe spullen, de kinderen, klein- en achterkleinkinderen en natuurlijk van Piet.

In januari 2019 werd zij opgenomen in de Agnesstaete in Voorhout. Hier is zij de laatste 10 maanden heel liefdevol verzorgd.

Haar grote passie is haar uiteindelijk fataal geworden. Tijdens het schoonmaken is zij gevallen en brak haar heup. Als gevolg hiervan is zij met een week, op 16 november 2019, rustig van ons heengegaan. Op donderdag 21 november 2019 hebben wij haar begraven op de R.K. begraafplaats te Hoogmade.

Namens de kinderen, Daniëlle van der Meer-van Leijden

 

Wilhelmina Theresia van Tol–Hoogervorst.

Moeder Mien is geboren 5 juli 1928 in een tuindersgezin in Ter Aar. Als vierde in een gezin van 8. Ze had 6 broers en één zus. Ze heeft gewerkt als gezinsverzorgster bij families in de regio. In 1964 heeft ze Cor ontmoet en in 1965 zijn ze getrouwd. Niet zo lang daarna werd er een eigen gezin gesticht waarna ze voor haar gezin met drie zoons kon zorgen. In 1984 verhuisde het hele gezin naar een nieuw gebouwde boerderij. Na woningbouw achter de kerk, waar het bedrijf gevoerd werd, gaf deze verhuizing wel rust. In de loop der tijd kwamen er bij beiden wat lichamelijke ongemakken, waarna ze in 2006 verhuisden naar een aanleunwoning in Langeraar. In 2008 overleed haar geliefde Cor en bleef ze alleen achter. Je stond sterk in je geloof. Je genoot als je hele gezin samen was bij je zeker rond de feestdagen. Vooral van de kleinkinderen. Je had er 5: één jongen en vier meiden. Op 3 september kwam je ’s nachts lelijk ten val. In het ziekenhuis bleek je een nekwervel en een teen gebroken te hebben. Je hebt tot 10 september in het ziekenhuis gelegen. Hierna werd je overgebracht naar Huize Jacobus in Oude Wetering om te revalideren. De tweede dag daar viel je uit de rolstoel en vonden ze je op de grond. Per 31 oktober verhuisde je naar verpleeghuis Overrhijn in Leiden. Ongelukkigerwijs liep je hier ook nog een heupfractuur op. Met medicatie werd je pijn bestreden. Op 20 november ‘s morgens kwam je te overlijden. Grote dank aan de medewerkers van Huize Aarhoeve, Alrijne ziekenhuis, Huize Jacobus en Overrhijn voor de lieve verzorging van moeder Mien. Het is goed zo.

Familie Van Tol

 

Bert van der Salm

Op donderdag 21 november 2019 is Bert na een ziekbed gestorven. Hij is 84 jaar geworden.

Bert was een sociaal mens, een vaak gezien en gewaardeerd persoon in de wijde omgeving. Veel mensen kenden hem. In 1957 kwam de familie van der Salm in Hoogmade wonen op de boerderij te Ofwegen. In 1963 trouwde Bert met Thea. Als oudste van 11 kinderen nam Bert de boerderij in 1967 van zijn vader over. Samen hebben zij het bedrijf uitgebouwd. De beginjaren waren zeker niet makkelijk. Trots was hij op zijn vak en ook dat zijn zoon en kleinzoon het bedrijf voortzetten. Trots was hij ook op zijn kinderen en kleinkinderen.

Hij deed graag vrijwilligerswerk, in het verleden als penningmeester van de kerk. Later als ‘gastheer’ op de weeksluiting in Woudsoord. Hij zat meer dan vijftig jaar in een vast kaartgroepje. Tot de laatste week heeft hij hierin meegedaan, al viel dit, toen hij ziek was, soms niet mee. Hij was vooral het liefst op de boerderij tussen de koeien. Tussendoor genoot hij van de vakanties met Thea en vrienden. De laatste maanden werd hij afhankelijk van een rolstoel. Dit viel hem zwaar. Hij kreeg veel bezoek en waardeerde dit enorm.

Bert is dinsdag 26 november in Hoogmade begraven.

Sonja van der Salm

 

23-09-1936     Piet Wolvers        25-12-2019

Piet werd 83 jaar geleden geboren in Hoogmade aan het Noordeinde en groeide verder op aan de Kerkstraat. Als 11e kind (1 van een tweeling) van de 17 in het gezin van moeder Mary en vader Toon. Hij had nog maar net de lagere school doorlopen of hij ging met broer Wim mee naar ‘van Zijp’ in Leiden om daar het repareren van fietsen te leren.

In Leiden leerde hij Til kennen met wie hij een aantal jaar later trouwde. Ze huurden een bovenwoning aan de Koninginnelaan in Leiden en later aan de Lage Morsweg waar zij 3 kinderen kregen. Werken was zijn passie, eerst als monteur maar later de fietsen, brommers en onderdelen in de winkel verkopen. Na 40 jaar trouwe dienst kwam hij zonder werk, werkte hier en daar nog wel in fietsenwinkels in de buurt totdat zijn ogen steeds slechter werden en hij aan huis gekluisterd was.

Twee jaar geleden viel Piet van de trap en ging het nog verder bergafwaarts. Piet kon niet meer thuis wonen. Maar hij heeft vorig jaar nog wel het 60-jarig huwelijksfeest mogen vieren. Zijn laatste wens was begraven te kunnen worden in Hoogmade en die wens is gelukkig in vervulling gegaan.

Piet is weer thuis………

Namens de familie, Paul Wolvers