Op woensdag 29 januari houdt de heer Onno Baneke van de Stille Omgang Amsterdam een interessante lezing over het Mirakel en de huidige beleving van de Stille Omgang.
De avond begint om 19.30 uur en vindt plaats in de familiezaal van de H. Petruskerk in Roelofarendsveen (Noordeinde 187).

U bent van harte welkom om deze bijzondere avond bij te wonen.

Samenwerking Stille Omgang HH. Clara & Franciscus federatie

Dit jaar is het 675 jaar geleden dat het Mirakel van Amsterdam plaatsvond.
Op 15 maart  1345 lag een man in een huis aan de Kalverstraat ziek op bed en vreesde te sterven. Hij liet een priester roepen  om hem te bedienen en van het Heilig Sacrament (de hostie) te voorzien. Na het ontvangen van de hostie moest de zieke overgeven en werd het braaksel in de brandende haard van zijn kamer geworpen. De volgende ochtend bleek dat de hostie niet door het vuur was aangetast. De volgende dag haalde de priester van de Oude of St. Nicolaaskerk de hostie op, maar de hostie keerde op wonderbaarlijke wijze in het huis van de man terug. Dit herhaalde zich nog tweemaal tot de hostie in plechtige processie naar de kerk werd terug gebracht en de woning, met hierin de haardstede, werd verbouwd tot bedevaartkapel.

In het verleden waren er in onze parochies vele genootschappen actief en gingen duizenden pelgrims naar Amsterdam om de Eucharistie te vieren en de Stille Omgang te lopen. Nu zijn er nog vier genootschappen actief die met enthousiasme, en in een goede samenwerking, de jaarlijkse omgang organiseren. Dat zijn:
– Genootschap Stille Omgang Aarlanderveen;
– Genootschap Stille Omgang Langeraar;
– Genootschap Stille Omgang Leimuiden/Rijnsaterwoude;
– Genootschap Stille Omgang Zevenhoven.

Bij veel dramatische gebeurtenissen wordt er een stille tocht gehouden. Deze zijn zeker geïnspireerd op onze Stille Omgang. Het was de enige manier om te getuigen van je geloof en als pleidooi voor vrijheid van godsdienst.  Dat is het nog steeds, en juist bij dit jubileum willen wij weer met een grote vertegenwoordiging deelnemen aan de Stille Omgang.