Op zaterdag 29 september vond in Langeraar een kinderkorenmiddag plaats. In het kader van de federatieweek van de Clara en Franciscusfederatie waren kinderen uit alle parochiekernen uitgenodigd om mee te komen repeteren voor de Eucharistieviering later die middag. De DISG organiseerde in het kader van deze middag een workshop.

Bij aanvang van deze dag konden zowel kinderkoordirigenten en toetsenisten van de federatie als vanuit het bisdom deelnemen aan de workshop: “Zo zijn onze manieren”. Richard Bot gaf een boeiende presentatie over liturgie en muziek(keuze) voor kinderkoren in het bijzonder.

In de workshop kwam aan de orde dat er muziek beschikbaar is die aansluit bij de liturgie en qua moeilijkheidsgraad gezongen zou kunnen worden door kinderen. Er ontstond een levendig gesprek over wat mogelijk is voor een kinderkoor, maar ook over de beperkingen in de  – vaak wekelijkse – praktijk. De samenstelling van een kinderkoor wisselt snel en het vinden van geschikte muziek en begeleiding is vaak een uitdaging.  De informatie en ervaringen die tijdens de workshop aan de orde kwamen waren voor de deelnemers zodanig inspirerend dat reeds plannen gemaakt werden voor een volgend contact, ergens in de nabije toekomst.

Na een lunch in de pastorie van Langeraar konden dirigenten en toetsenisten aan de slag. Inmiddels hadden zich circa 35 kinderen verzameld in de kerk. Na een gezamenlijke introductie en inzingen werden de kinderen in groepjes ingedeeld.  In blokjes van twintig minuten rouleerden de groepen langs verschillende ruimten (kerk, sacristie, pastorie en Koetshuis) waar zij bij de daar aanwezige dirigent en toetsenist een lied konden instuderen of bekende liederen doornemen.

De afwisseling van de gezangen, de wisselende koorleiders en de verschillende ruimten bleken goed te werken. Na twee uur enthousiast doorwerken was het tijd voor een patatje-mèt bij de frietkraam die voor de gelegenheid op het kerkplein stond.

Hierna volgde in de kerk nog een korte repetitie met alle kinderen tezamen. Om 17.00 uur volgde de openingsviering voor de federatieweek en konden de kinderen ten gehore brengen wat zij eerder die middag geleerd en geoefend hadden.

Gemma Lippens