Allemaal kennen we wel deze zin. Toen ik eind augustus tijdens de tweede hittegolf even naar de pastorie ging om een boekje te draaien, trof ik daar de beide dames Van Veen en Gerda Aartman, die net de matten uit de kerk naar buiten hadden gesleept om de kerk schoon te maken. Wat een klus is dat! Ik draaide mijn boekje, ging naar huis, niette en vouwde daar het boekje, (omdat ik het in de pastorie veel te heet vond) en ging toen weer terug om de nietmachine terug te brengen. Al met al was ik een uur of tweeëneenhalf bezig geweest. 

Groot was mijn verbazing toen ik bij aankomst de dames nog net de matten weer terug zag leggen in de kerk. Een hele kerk stofzuigen bij een temperatuur van rond de 30 graden, ga er maar aan staan. En zij deden dat gewoon even, nou ja, even? Je staat er niet bij stil als je in het weekend naar de kerk gaat, maar wat wordt er altijd een werk verzet door de dames van de schoonmaakploeg. En of het nou bloedheet is of koud, ze zijn er elke keer.

Sterke vrouwen, dat zijn het!