Eucharistie: een hemels cadeau
(De H. Mis stap voor stap uitgelegd)

Knielen, staan en zitten. Kaarsen, wierook en belletjes. Wanneer we in de kerk liturgie vieren dan doet heel ons lijf mee, alle zintuigen worden aangetrokken. Door de eeuwen heen heeft de uiterlijke vorm van de Eucharistievieringen veel veranderingen ondergaan, maar de kern is steeds hetzelfde gebleven: we mogen Christus ontmoeten in de Eucharistie. En om dat hemelse cadeau te bereiken hebben we in de Eucharistieviering een aantal stappen. Zo belijden we onze schuld, zingen we God lof toe, lezen we uit de H. Schrift, we hebben de consecratie, de Communie en ten slotte de zegen. En dat alles omgeven door prachtige rituelen.

                 foto: Lucie van der Geest

Op zaterdagmiddag 11 mei om 16.30 uur vieren we in de Petruskerk in Roelofarendsveen Eucharistie. Pastor Bosma zal daarin voorgaan. Wel is het een mis die anders is dan anders. Tijdens deze mis zijn er steeds korte momenten waarbij ik iets meer uitleg geef  over de mis. Bijvoorbeeld wat de betekenis is van de liturgische gewaden, waarom we soms stil zijn in de viering, waarom we gaan staan voor het Evangelie en nog zoveel meer. Deze ‘uitlegmis’ is tevens mijn eindproject voor de stage. U bent van harte welkom.
Na de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie.

Nabor Langstraat, stagiair