Op vrijdag morgen 21 september vertrokken wij met 34 mensen in alle vroegte, 7.00 uur vanaf de parkeerplaats bij de Multimate op weg naar Lourdes. Prachtige weer, Nederland nog gehuld in een deken van nevel. Vele bekenden, maar ook een aantal mensen die elkaar pas voor de eerste keer ontmoeten. Pastor Bosma opende de reis met een gebed en vroeg de zegen over onze reis. Dat is zeker niet voor niets geweest, een week met heel veel mooi weer en veel gezelligheid, wat zeker mee genomen is. Al snel kwamen de onderlinge gesprekken op gang, zeker toen er koffie en thee werd verzorgd. Onze reisleider Rob had ook voor deze reis een prachtige quiz in elkaar gezet, een mooie zoektocht door het bedevaart boekje.
Een bezoek aan de prachtige kathedraal in Amiens, een overnachtingen in Lisieux en Bordeaux, bracht ons op zondag rond het middaguur in Lourdes. De voor ons zo vaste verblijfplaats met alle vriendelijke mensen was ook nu weer beschikbaar. Fijn om daar ook bekenden te ontmoeten. Later in die middag stond er een welkomstviering op het programma. Ook in deze intieme viering met onze eigen groep ging Pastor Bosma voor. In de volgende dagen waren er verschillende viering en mogelijkheden om te vieren en te beleven. De lichtprocessie, een tocht met kaarsen over het grote plein, de Sacramentsprocessie, een heel mooie tocht door de Pyreneen, waarbij je niet merkt dat je in een bus zit, een en al rust en gemak met onze chauffeur Wim. Een bijzonder indruk maakt ook de Internationale mis, een H.Mis waarbij ruim 15.000 mensen uit vele lande aanwezig zijn. Heel bijzonder voor een aantal van ons gezelschap was het mee zingen in het koor voor die dag. Een zeer bevlogen dirigent, die in iets meer dan een uur voorbereiding het voor elkaar krijgt dat er een prachtig koor ontstaat. Fijn om gedaan te hebben en mee te maken. Een viering bij de grot, die wat druilerig was, maar dat was ook de enige regen die wij gehad hebben, maakt ook heel veel indruk.
Naast al deze vieringen was er voldoende tijd en gelegenheid om met elkaar heerlijk en fijn te kunnen praten bij de maaltijden, en bij de meerdere koffie/thee en borrel momenten. Je komt steeds meer over elkaar te weten, soms moeilijke dingen maar ook heel veel vrolijke en mooie dingen.
Een reis om niet snel te vergeten. Als u een volgend jaar ook eens wilt meegaan informeer er gerust eens naar. In onze kerkgemeenschap zijn er voldoende mensen die er veel over kunnen vertellen. Als u eenmaal bent mee geweest nodigt het alleen maar uit tot meer, dat is althans mijn ervaring.
Voor deze reis nog een compliment aan een paar mensen, ik vergeet vast iemand, maar niet bewust: Pastor Bouke Bosma, voor zijn geestdrift en beleving in de groep, De chauffeur Wim, wat een rust en vaardigheid straalt hij uit, de reisleider Rob, de informatie baak voor alles en nog wat over kerken en omgeving, Bets en Corrie, voor de verzorging onderweg, super. Dank ook aan alle mede reisgenoten voor de heerlijke, fijne en mooie tijd.
Martien van Dam