Was u er niet bij? Dan heeft u iets bijzonders gemist. Het was niet alleen een heel gezellige dag, maar ook een mooie bedevaart. Het heiligdom in Dokkum is bijzonder. Dat heeft u al kunnen lezen in mijn column van juli/augustus.
Maar ook bijzonder omdat je zo iets eerder in het buitenland verwacht, denk maar aan Kevelaer of Lourdes. We kregen deskundig uitleg van een enthousiaste gids, die vertelde dat Bonifatius niet het moordwapen vergeefs met de bijbel afsloeg, maar met een ander boek dat gevonden zou zijn. Waarschijnlijk is hij ook niet vermoord vanwege het drastisch omhakken van een Heilige Eik, maar werden hij en zijn metgezellen overvallen door rovers en zijn die medebroeders ook vermoord. Hoe het ook zij, het feit blijft dat hij in 754 vermoord werd in Dokkum. Dat Dokkum dus wel op de kaart heeft gezet. Bovendien was hij bekender, en leefde daar langer, in Fulda. In Duitsland wordt hij ook wel de apostel der Duitsers genoemd.
Na een lunch met lekkere zelfgemaakte soep en de rondleiding liepen we naar de Bonifatiuskerk waar de relikwie van de heilige wordt bewaard. Bouke Bosma ging voor in een korte maar mooie viering. Daarna gingen we weer naar de bus waarmee Wim Balvert ons weer uiterst bekwaam naar huis bracht. Ik heb, terecht, alleen maar positieve reacties gehoord uit een overvolle bus. U heeft echt wat gemist!
Rob Aupers
Foto’s: Jan Tersteeg