Rechts vooraan in de kerk vindt u deze kapel. Vroeger was die gelijkvloers met de kerk, nu is die gelijkvloers met het priesterkoor. De kapel werd gebruikt als berging. Na een reorganisatie van de op te bergen zaken en het opruimen van de bergruimten die we ook overal hebben, kon de kapel weer als kapel in gebruik worden genomen. Vóór die tijd was de wekelijks donderdagochtendviering altijd in het mortuarium. Geen echt gezellige plek voor een viering en ’s-Winters erg slecht warm te houden. Vaak gingen in de winterperiode de vieringen dan ook niet door.
Nu vieren we op de donderdagochtend om 9 uur elke week in deze mooie intieme kapel, waar zo’n twintig mensen in kunnen. Zijn het er méér dan vieren we ‘s-zomers gewoon in de kerk en zitten de aanwezigen op de eerste banken.
In de kapel staat een heel mooi zijaltaar. Dat stond dus altijd tussen de orgels, stoelen, banken schotten lezenaars en noem maar op.
Nu staat het er in volle glorie. Er is een los altaar vóór gezet zodat de voorganger niet mijn zijn rug naar de gelovigen hoeft te staan.
Het altaar is gemaakt in 1887 door Johannes Brom, uit het beroemde edelsmid geslacht Brom uit Utrecht. Het hoogaltaar, waarover een andere keer meer, is ook van Brom evenals een aantal andere kostbare voorwerpen. Het stond vroeger in het vorige kerkgebouw op de plaats waar nu het parochiehuis staat. Onze kerk is immers van 1935!
Het altaar is gewijd aan de Heilige familie en heeft in het retabel in het midden een afbeelding van de timmerwerkplaats van St.Jozef, waar we Jezus als jongeman en timmermansleerling bezig zien. Het is uitgevoerd in geslagen koper en ondertekend met “J.Brom 1887”. Niet gebruikelijk om een altaar te signeren, maar mij is verteld dat kunstenaars dat sporadisch doen als zij zelf overtuigd zijn dat zij een topstuk hebben geleverd. (en dat staat dus jaren tussen de rommel!!)
De zijpanelen zijn gegraveerd in koper en we zien achtereenvolgens:
de verloving van Maria en Jozef,
het bezoek van Maria, zwanger van Jezus, aan haar nicht Elisabeth in verwachting van Johannes (de Doper)
De geboorte van Jezus
De vlucht naar Egypte
Het bezoek van de drie koningen
De besnijdenis en de opdracht in de tempel van Jezus
Jezus die les geeft aan de schiftgeleerde als jonge jongen en
Het overlijden van Jozef
Komt u nooit in de kapel, omdat u donderdagochtend niet in de kerk kunt zijn, dan kunt u altijd na de viering even gaan kijken. Op Goede Vrijdag staat de ciborie met Ons Heer op het zijaltaar vol in de bloemen en in het licht en kunt u even komen bidden. Op de achtergrond hoort u dan zachtjes de muziek van de Mattheus Passion.
Af en toe, als er geen tentoonstelling of andere activiteit is in de kerk, zoals een kleuterviering, staat op de “lege” zondagen de monstrans voor aanbidding van onze Heer in de zijkapel.