In de katholieke traditie nemen mensen een korte of langere periode van retraite om zich te bezinnen en om nieuwe inzichten te krijgen. Het is ook een weg om God beter te leren kennen en daarmee dichter bij jezelf en je naaste te komen. Je zou kunnen zeggen: een retraite is een soort katholieke bootcamp. Deze zomer is er in Nederland een bijzondere retraite: Van 25  t/m 27 augustus a.s. komen jongeren en jong volwassenen uit verschillende parochies, bisdommen, steden en landen in Wassenaar (Sint Willibrordus kerk) bij elkaar om zich te bezinnen op het thema “Man en vrouw schiep Hij” (Gen. 1,27) en de Theologie van het Lichaam door H. paus Johannes Paulus II. Het gaat hierbij om het nadenken over vele vragen met betrekking tot relatie tussen God en de mens: Wie we zijn als man en vrouw, de onderlinge relatie tussen man en vrouw zowel in het huwelijk als buiten het huwelijk, celibatair leven en leven in het huwelijk. Dit gebeurt aan de hand van lezingen door een jonge priester, pater Damir Stojić. Pater Stojić  is geboren in Canada, maar hij is nu als studentenkapelaan werkzaam in Zagreb (Kroatië). Hij trekt de wereld rond en is al van Australië tot Amerika en in vele landen in Europa geweest om jongeren en jong volwassenen bezinning te geven over de Theologie van het Lichaam. In Zagreb zijn het ondertussen duizenden jongeren die komen luisteren en zich laten inspireren en vormen door deze jonge pater. Pater Stojić neemt zijn eigen Engelstalige muziekband komen. Deze band timmert aan de weg door middel van concerten en het uitgeven van eigen cd’s. Het programma van de retraite bestaat naast de lezingen door pater uit het dagelijks vieren van de Eucharistie vieren, lofprijzing, Aanbidding (met Biecht mogelijkheid) en momenten van gezellig samen zijn (ontspanning, recreatie). Een reactie van één van de deelnemers: “Als je echt wilt weten wat Gods bedoeling is met jouw leven, dan is dit je kans om daar helderheid in te krijgen. Aanmelden kan nog bij mij (e-mail: borisplavcic@hotmail.com of Whatsapp: 06 435 145 95). De kosten zijn op basis van een vrijwillige bijdrage. We zoeken ook nog gastgezinnen voor een groot aantal jongeren uit binnen- en buitenland. Ieder die onderdak wil bieden kan zich ook bij mij aanmelden.

Kapelaan Boris Plavčić (parochie H. Augustinus)

retraite-25-27-augustus-2017