“Ons geloof is mooi! Wij zijn Katholiek/Protestant getrouwd. En afgelopen zondag heeft onze oudste zoon Sem al ‘de eerste heilige communie’ gedaan. Het was een mooie dag! Letterlijk met het mooi weer, maar ook met God. Ik weet nog goed op welke manier het bij mij ging. Het hoorde bij het katholieke geloof. Zo deed 90% van mijn klasgenoten ook communie. Tegenwoordig is dit niet meer zo vanzelfsprekend. Uit de klas van Sem is dit nu slechts 20%! Het lijkt veel minder, maar toch zijn erover de gehele federatie ruim 60 communicantjes. Het is een bewustere keus van de ouders. De tijden veranderen en er is een weg gezocht naar ‘kwaliteit’. Daarom zijn we dit jaar gestart met het zogenaamde ‘Anker project’. Als gezinnen zijn we ruim zes maanden onderweg en op 14 mei hebben de kinderen van Langeraar en Leimuiden hun Eerste communie gedaan. Het pastoraal team en vrijwilligers zijn al lange tijd bezig geweest met de voorbereidingen. Het vraagt veel tijd en zorg. Wij zijn dan ook de eerste federatie in heel Nederland die deze stap durft te zetten. Best spannend, voor beide kanten. Het hele gezin is in de afgelopen maanden zes zondagen bij elkaar gekomen, ingedeeld naar (leeftijd) groep. Maar met een ding gemeen: het geloofsgesprek en de voorbereiding op de eerste communie van de communicanten. Wij, als ouders, begonnen de eerste bijeenkomst enigszins nieuwsgierig en afwachtend. We kregen opdrachten en zelfreflectie om in gesprek te raken over het geloof. Wat betekent het nu…. en wat betekent het voor je? Zelf ben ik van mening dat we bewuster met ons geloof bezig zijn en dit beter kunnen vertalen in de samenleving. Maar ook dat God meer ‘thuis’ in het gezin is. Ik denk dat het doel bereikt is en betere ‘kwaliteit’ geeft aan het doen van ‘de eerste heilige communie’. Natuurlijk blijft het een leerproces, het kan altijd beter. Maar voor ons gezin was het een feest om met Sem en de andere kinderen hun eerste communie te vieren.”

Door: Eva Rademaker-van Klink, parochie Langeraar