Ja dan is het zover, sta je donderdag morgen in alle vroegte op het Industrieterrein met nog vele anderen. Bijna allemaal bekenden van elkaar. Ook ik kende vele van de aanwezigen.

Wat  verwacht je van zo’n reis? Voel je je thuis in deze groep?

Onder aanvoering van onze chauffeur Wim, reisleider Rob en de geestelijke bijdrage van Pater Harry en pastor Marjo gaan wij op weg naar Lourdes. Een lange weg maar o zo’n mooie, met veel informatie en humor onderweg. De verzorging aan boord van de bus, door Bets en Corrie was in heel goede handen. Al snel wordt er kennis gemaakt met die mensen die je nog niet zo goed kent. Dus dat thuis voelen in deze groep zit wel goed. Ook later in de week komen er vooral aan tafel bij de lunch en het diner levensverhalen van elkaar los. Zo merk je dat er bijna bij iedereen wel wat heeft plaats gevonden in het leven, vaak niet even gemakkelijk maar steeds weer met het geloof in iets boven ons als steunpunt.

Na twee tussenstops in Orleans en Tourlouse, met bezoeken aan prachtige kerken bv. die van Rocamadour kwamen wij zaterdag in Lourdes aan. Hier kom je in een wereld met heel veel geloof, begrip en aandacht voor elkaar. Prachtige vieringen, de intieme welkomstviering met onze eigen groep, de lichtprocessie met duizenden aanwezigen, de internationale mis met nog meer mensen en nog veel meer activiteiten.

Bijzonder voor mij zelf was de grote kruisweg met een kleine groep uit ons eigen gezelschap. Hier ervaarde ik een paar zeer mooie momenten: Bij de statie waar Jezus gekruisigd wordt, een achtergrond van een gitzwarte lucht en bij de statie waar Jezus in het graf wordt gelegd, een aantal seconden totale stilte. Fijn om dit mee te maken en te beleven. Ook het mysterie rondom Maria en Bernadette heeft mij aangegrepen.

Wat mij ook heel lang zal bijblijven zijn de contacten, gesprekken met vele mensen die ik deze week heb ontmoet. Warme, fijne momenten, soms moeilijk en dan weer vol humor en toch ook een klein beetje vakantiegevoel.

Dus wat verwacht je van de reis? Vooraf had ik de gedachte: Ik ga alles over mij heen laten komen en wil mij zoveel mogelijk inzetten om de gehele reis voor iedereen zo mooie plezierig mogelijk te maken. Dit is ten volle uitgekomen, prachtig allemaal en heel zinvol. Een fijne ervaring die voor mijzelf zeker de volgende jaren vervolg zal gaan krijgen.

Als u in de gelegenheid bent dan kan ik maar een ding aanraden: Volgend jaar gewoon doen, meer dan de moeite waard. Prachtige geloofsmomenten en heel veel fijne, lieve en mooie mensen om mee op te trekken in die week.

GEWOON DOEN.

Martien van Dam